fbpx

INZKO: Austrijske kompanije primjer drugim investitorima

Autor: Srna

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da su, nakon potpisivanja Deytonskog mirovnog sporazuma, austrijske kompanije imale pionirsku ulogu ulažući u prerađivačku industriju i bankarski sektor, te i danas služe mnogim investitorima kao primjer.

Inzko se danas u Sarajevu sastao sa austrijskim saveznim ministrom za umjetnost, kulturu, ustav i medije Josefom Ostermajerom, a glavne teme razgovora bile su razvojni potencijali i trenutna politička situacija u BiH, priopćeno je iz OHR-a.

Inzko je pohvalio izuzetno zalaganje Austrije u političkoj, ekonomskoj i vojnoj sferi u BiH.

Prema njegovim riječima, prioritet novoformiranog Savjeta ministara BiH je da stimulira ekonomiju, infrastrukturne projekte i priliv investicija.

“Postoje potencijali u poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i energetici. BiH ne koristi dvije trećine svog hidropotencijala, iako već sada izvozi struju”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je spomenuo i izuzetna dostignuća BiH na kulturnoj sceni, posebno kada je riječ o filmskoj umjetnosti i muzici.

Inzko je pozvao na nastavak međunarodnog angažmana u BiH, sve dok zemlja ne bude čvrsto na putu pristupanja EU. “Važno je da se jednom preuzeti zadaci završe pouzdano i odgovorno”, rekao je visoki predstavnik.

Autor: Srna

ZADNJE VIJESTI