INZKO TRAŽI DA TUŽITELJSTVA HITNO REAGUJE ZBOG VASIĆEVOG SKANDALA: Iz Tužiteljstva poručili da je istraga u toku…

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko najoštrije je danas osudio posljednje izjave nekoliko javnih ličnosti koje negiraju genocid u Srebrenici, glorificiraju ratne zločine, te sadrže govor mržnje, pa čak i prijetnje.

Napomenuo je da je genocid počinjen u Srebrenici činjenica koju su potvrdila dva međunarodna suda te dodao da su oni koji pokušavaju zaraditi političke poene glorificirajući ratne zločine i vrijeđajući žrtve i njihove obitelji nalaze izvan civilizacijskih normi.

Osvrnuo se posebno na izjavu člana Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajka Vasića o genocidu u Srebrenici, na dan ukopa žrtava tog zločina i dan sjećanja, kazavši da ona ide mnogo dalje od negiranja zločina genocida nazivajući tu izjavu gnusnom i uvredljivom.

– Ona također prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe i za takva djela primjenjuje se bez obzira gdje su djela počinjena – pojasnio je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko stoga je u priopćenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) pozvao nadležna sudska tijela na hitnu reakciju.

Pozvao je i sve javne ličnosti, a posebno izabrane političare bez obzira na etničku pripadnost, da javno odbace govor mržnje, glorifikaciju ratnih zločina i negiranje genocida kazavši da stranke čiji članovi, a koji su u glavnom odboru i daju takve izjave, riskiraju da i same snose pravnu odgovornost.

Tužiteljstvo BiH će provjeriti Rajka Vasića zbog izjave

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, potvrdio je da će Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine izvršiti provjere povodom prijava u vezi s objavom Rajka Vasića na društvenoj mreži Twitter od 10. srpnja 2018. godine.

Vasić je jučer, pred obilježavanje godišnjice genocida, na svom Twitteru objavio skandaloznu poruku u kojoj je zaprijetio novim genocidom.

– Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku – napisao je Vasić, a zatim je napisao još nekoliko poruka u kojima negira genocid i zločine.

No, zanimljivo je da je u međuvremenu, nakon osuda javnosti i traženja reakcije Tužilaštva, izbrisao sporne statuse.

Autor: Slobodna bosna

ZADNJE VIJESTI