fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Inzko upozorio Dodika: ‘Nema prekrajanja granica u BIH! Vaša zapaljiva retorika ne vodi nikamo!’

Autor: dnevno.ba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko poručio je u četvrtak članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da neće biti ništa od njegovih planova za prekrajanje te države istodobno najavivši kako će na Dodikove istupe ponovo upozoriti Vijeće sigurnosti UN-a.

U intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” Inzko je rekao kako zapaljiva retorika za kojom poseže Dodik ne vodi nikamo te da od nje svakako neće imati koristi nitko u BiH.

“Neće biti prekrajanja mape BiH”, kratko je odgovorio Inzko na novi Dodikov poziv na podjelu BiH kojega je uputio ranije ovog tjedna.

Dodik je za srbijansku televiziju Pink izjavio da Srbi i Hrvati sada zajednički pripremaju novu izjavu o tome kako bi BiH trebala funkcionirati a ukoliko takvi prijedlozi ne bi bili prihvaćeni jedino rješenje vidi u “razdruživanju”, odnosno odvajanju Republike Srpske od države čiji je sada entitet.

Inzko je najavio kako će u svom redovitom šestomjesečnom izvješću o stanju u BiH, koje idućeg tjedna šalje Vijeću sigurnosti UN-a ponovo upozoriti na istupe i ponašanja koja dovode u pitanje opstanak BiH, odnosno provedbu Daytonskog sporazuma.

Podsjetio je da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) i na svom posljednjem zasjedanju u lipnju još jednom potvrdio jasnu potporu teritorijalnom integritetu jedistvene i suverene države BiH koja se sastoji od dva entiteta. Pritom je istaknuto kako entiteti Federacija BiH i RS postoje samo temeljem ustava BiH.

Na te su činjenice u svojim odvojenim reagiranjima na Dodikov istup upozorili i Delegacija EU u BiH kao i američko veleposlanstvo podsjećajući kako Daytonski sporazum ne daje mogućnost entitetetima da se otcjepe od države, odnosno da je njihovo postojanje izravno ovisno o opstanku BiH.

No Dodik je i nakon toga ostao ustrajan u svojim intrepretacijama toga što Daytonski sporazum dopušta tvrdeći kako se pravo naroda na samoopredjeljenje ne može zanijekati jer to dopušta Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima koji su pak sastavni dio ustava BiH.

Dodik već godinama traži da se ukine mandat Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji i dalje ima na raspolaganju ovlasti za smjenu izabranih dužnosnika i nametanje zakona iako ih već godinama ne koristi.

Za svoj zahtjev za ukidanje OHR-a sada ima samo potporu Rusije no ostale članice PIC-a, koje čine najutjecajnije zapadne zemlje, te Turska odlučno se protive zatvaranju OHR-a sve dok se ne ispune uvjeti koji su za to postavljeni još 2008. godine.

Zaključak Upravnog odbora PIC-a poznat kao “formula 5+2” je kako se OHR može zatvoriti kada se riješi pitanje raspodjele državne i vojne imovine, u cijelosti uredi status distrikta Brčko, uspostavi fiskalna održivost u BiH i počne funkcionirati vladavina prava.

Upravo je nedostatak vladavine prava snažno potenciran u posljednjem mišljenju Europske komisije o stanju u BiH a pitanje raspodjele državne odnosno vojne imovine već je godinama neriješeno i to zbog opstrukcija vlasti RS.

Od uvjeta postavljenih prije 12 godina BiH je ispunila samo onaj koji se odnosio na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.

Ključni uvjet za okončanje mandata Visokog predstavnika je ipak taj da Upravni odbor PIC-a da pozitivnu ocjenu ukupnog stanja u BiH odnosno punog poštivanja Daytonskog sporazuma.

“Dodik mi produžava boravak u BiH. Uvijek kada me kritiziraju, uvijek kada netko traži ‘treći entitet’ ili nešto slično međunarodna zajednica onda produži mandat Visokom predstavniku”, kazao je Inzko još 2012.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});