fbpx
Foto: Klix.ba

Irfan Čengić: Ne postoji prečica do EU! Vrijeme ratova i sukoba bi trebalo biti iza nas

Autor: Fena

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić u Senatu Republike Francuske bio je panelista o temi EU integracija Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu, na panelu koji je bio posvećen europskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Čengić smatra da je jedini put Bosne i Hercegovine onaj ka članstvu u EU i NATO, te da na njemu ne postoje nikakve prečice već da trebamo ispuniti 14 tačaka mišljenja Europske komisije.

– Vrijeme ratova i sukoba bi trebalo biti iza nas, vrijeme je za ljude koji imaju viziju i snagu da istraju na putu prosperiteta. Stare teme koje se recikliraju pred svake izbore služe da se skrene pažnja s pravih tema. Sukobi i traženje krivaca u drugima donose iluzorna opravdanja ali ne pomažu da stvari krenu na bolje. Gubeći vrijeme na te teme, gubimo ljude, gubimo djecu, gubimo budućnost – istakao je Čengić

Smatra da je ispravna politika u ovom trenutku da stvaramo jednake uvjete za sve i da svi žive bolje. Jednakosti i ravnopravnost su preduvjeti da svi imaju mogućnost za bolji život, svi ljudi i svi narodi se moraju osjećati sigurno i komotno u Bosni i Hercegovini.

– Od EU molim da shvate ozbiljnost prijetnje Rusije, i prestanu licemjernu politiku koji su pokazali na slučaju Sjeverne Makedonije i Albanije. Jasno je da nas politički lideri koji se nalaze u sedmoj deceniji života ne žele, ne mogu, nemaju biološki vremena, niti znaju uvesti BiH u EU zbog čega je važno da međunarodna zajednica više ulaže u mlađe generacije političara – naveo je Čengić.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI