Ismet Šuškić stupa na dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Autor: dnevno.ba

Ismet Šuškić, dugogodišnji bh. državni tužilac, imenovan je koncem 2020. godine na poziciju zamjenika glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i trebalo bi da 15. januara stupi na novu dužnost.

Šuškić je povodom imenovanja na dužnost položio svečanu zakletvu u VSTV-u BiH pred predsjedavajućom VSTV-a BiH Sanelom Gorušanović-Butigan, a svečanosti je prisustvovala i glavna tužiteljica Gordana Tadić.

VSTV BiH je na vanrednoj sjednici održanoj 29. decembra 2020. godine imenovao Šuškića na poziciju zamjenika glavnog tužitelja, nakon što je u novembru 2019. godine raspisan konkurs za tu poziciju.

“Odluka o imenovanju saglasna je prijedlogu Podvijeća VSTV-a da se na spomenutu poziciju imenuje prvorangirani iz reda bošnjačkog naroda, a u skladu s nacionalnom strukturom i distribucijom rukovodećih pozicija”, sapćeno je ranije iz VSTV-a.

Dugogodišnji tužilac

Šuškić je rođen 1954. u Šipovu, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Jajcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1979., a pravosudni ispit je položio 1993. godine. Doktorski studij završio je na Sveučilištu u Mostaru.

Tužilačkim poslom počeo se baviti 1995. u općinskom, odnosno u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. U Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH radi od 2005. godine.

Od 1. jula 2013. godine rukovodi Odsjekom za privredni kriminal u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, a od aprila 2017. godine je i zamjenik tog, Posebnog odjela.

Skromni rezultati

Šuškić je vodio istragu protiv više policajaca u predmetu “MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona”. Predmet je nakon provedene istrage presigniran međunarodnom tužiocu Heiki Vendorfu koji je sačinio optužnicu i vodio predmet.

Nakon što je okončan rad međunarodnih tužilaca na Posebnom odjelu za organizirani krimial, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH predmet je ponovo vraćen Šuškiću na postupanje.

Bio je također postupajući tužilac u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i ostali, kojima je na teret stavljan organizirani kriminal, odnosno krivična djela neplaćanja poreza, porezne utaje i uništavanja poslovnih knjiga.

Sud BiH je 8. novembra 2019. donio drugostepenu presudu oslobodivši svih optužbi Tužilaštva BiH bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića i druge optužene u predmetu za organizovani kriminal.

Šuškić je 2012. i 2018. godine bio kandidat za glavnog državnog tužioca Tužilaštva BiH, kada je na tu poziciju izabran Goran Salihović, odnosno kada je izabrana Gordana Tadić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI