fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ispada li Zvizdić iz utrke za predsjednika SDA?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nakon što je SDA još jednom pozvala Savez za bolju budućnost i Demokratsku frontu da zajedno formiraju snažan patriotski politički savez na državnoj i federalnoj razini, agencija Patria objavila je kako će, zarad jake koalicije, SDA podijeliti i tri pozicije koje su joj pripale u Vijeću ministara BiH. Tako će SDA za sebe ostaviti Ministarstvo vanjskih poslova, DF će dobiti Ministarstvo obrane, a SBB Ministarstvo sigurnosti.

Prema istom izvoru, sve glasnije se govori da će za ministra vanjskih poslova SDA kandidirati Denisa Zvizdića a u izaslanstvu SDA koja je održavala sastanke s potencijalnim koalicijskim partnerima Zvizdića nije bilo. Čak se govori da je tijekom pregovora PDA i SDA Zvizdić na sastanak u stranačku središnjicu došao nepozvan. Na sastanke s izaslanstvom HDZ-a BiH, dodaje Patria, Izetbegović je bio u društvu Adila Osmanovića, Šefika Džaferovića, ali opet bez Zvizdića.

Ako bi SDA zaista kandidirala Zvizdića za ministra vanjskih poslova BiH, on bi, tim potezom, ispao iz utrke za predsjednika stranke. Patria napominje da Zvizdić ima sve kompetencije za ministra vanjskih poslova, osobito nakon mandata na čelu Vijeća ministara BiH. Pokazao se kao umjeren političar koji je jasno definirao da bi vodio pomirljivu politiku s partnerima, a što je u cijelom bh. političkom diskursu itekako potrebno. Takvo načelo, kako se dodaje, dobro je i za vođenje stranke.

Ako bi Izetbegović ostao i drugi mandat na čelu SDA, pitanje je koliko bi zaista stranka bila spremna na prijeko potrebne reforme. Izetbegović je nedavno sasvim precizno detektirao probleme unutar SDA: da su vodeći ljudi stranke stari, imaju više funkcija i dugo su na istim pozicijama, da se stranka od bošnjačke treba okrenuti ka probosanskoj sa sudjelovanjem više Hrvata i Srba, da treba više mladih i žena. Dakle, skoro sve, osim da treba promijeniti i prvog čovjeka stranke, dodaje se uz opasku da je upravo stoga možda i rekao da mandat za jednu funkciju treba ograničiti na 12 godina.

Svjestan je Izetbegović da Zvizdić uživa potporu i europskih političara te da ima solidan odnos i s liderima iz regije te predstavnicima EU-a i drugih institucija. Podsjeća se i da je Zvizdić već jednom odustao od utrke za člana Predsjedništva BiH, iako je bez ikakve muke mogao pobijediti. Hoće li i sada odustati od borbe za prvog čovjeka SDA, znat će se uoči samog Kongresa SDA 14. rujna.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});