fbpx

IVANA MARIĆ za Dnevno komentirala prelazak Denisa Zvizdića u NiP

Autor: Dnevno.ba

Dugogodišnji član SDA Denis Zvizdić jučer je službeno prešao u stranku Narod i pravda koju vodi Elmedin Konaković. Jaka je to grupacija stranaka na bošnjačkoj političkoj sceni. Za komentar oko ovog političkog transfera zamolili smo političku analitičarku iz Sarajeva Ivanu Marić.

Pročitajte u nastavku kako Marić gleda na ovaj transfer:

Nesuglasice Denisa Zvizdića sa vrhom SDA ili tačnije sa porodicom Izetbegović su počele već prije par godina, a kulminirale su pred izbore 2018. kada je, do tada politički ne tako aktivna, supruga predsjednika stranke sebe vidjela kao kandidata za člana Predsjedništva BiH. To je izazvalo negodovanje unutar stranke, a posebno kod Zvizdića koji je dobio najveću podršku stranačkih organa za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Zvizdić je povukao svoju kandidaturu nakon što je postalo jasno da Bakir Izetbegović potencira svoju suprugu, političkog laika, u odnosu na Zvizdića, dugogodišnjeg istaknutog člana stranke. Zvizdić je time napravio veliku grešku što nije ušao u borbu jer bi mu sa pozicije člana Predsjedništva bilo mnogo lakše dobiti podršku članova stranke da eventualno i preuzme stranku na narednom SDA kongresu. Nakon njegovog povlačenja bilo je samo pitanje dana kada će napustiti SDA.

Njegove mogućnosti su nakon toga bile ograničene. Mogao je da se pokori većini, da svoj mandat člana kolegija predstavničkog doma PSBiH odradi do kraja i da se nada da će mu stranka na narednim izborima dozvoliti da se ponovo kandidira za državni parlament i da poražen ode u političku penziju. Druga opcija je bila da stranku napusti još dok obnaša tako važnu političku funkciju i dok ima određenu moć i da to iskoristi za nastavak svoje političke karijere i da borbu protiv vrha SDA i politike koju vode, nastavi izvana. To je i uradio.

Ideja da on bude vanstranački kandidat opozicije za člana Predsjedništva na izborima 2022. i nije tako loša. Posebno ako se sjetimo da se Bakir Izetbegović uopće nije ni kandidirao na izborima 2018. upravo iz straha da će Zvizdić dobiti više glasova od njega, pošto bi obojica bila na istoj listi za Predstavnički dom PSBiH. Da se kandidirao, Izetbegović je možda mogao donijeti još jedno mjesto za svoju stranku u bh. parlamentu, ali je rizik za njega bio prevelik. Bilo bi poražavajuće da bilo ko dobije više glasova od predsjednika stranke, a sve je ukazivalo da bi se to i desilo. Izetbegovića je stranka nakndano delegirala u Dom naroda ali je izgubio izborni legitimitet i poštovanje velikog broja članova.

Nakon što je SDP odmah odbila da će podržati Zvizdića kao kandidata za Predsjedništvo BiH, jer je dojučerašnji član SDA, nije više bilo potrebe da ostane nezavisan i nestranački kadar. Zanimljivo je da je SDP kategoričan da ne želi podržati bivšeg SDA-ovca za člana Predsjedništva, ali na izbore u RS-u će ići zajedno s aktivnim SDA članovima, koje predvodi Edin Ramić. Nakon svega toga, Zvizdićevo priključenje stranci je bilo očekivano i pitanje je bilo da li će se priključiti NiP-u, koji ga od prvih dana podržava ili Stranci za BiH koju je preuzeo njegov donedavni stranački kolega Semir Efendić, s kojim Zvizdić također ima dobre odnose.

Nema sumnje da će Zvizdić ojačati Narod i pravdu, posebno nakon što se stranka u Kantonu Sarajevo suočava sa brojnim problemima, kako unutar vladajuće koalicije, tako i izvana, zbog stalnih napada iz SDA. Neupitno je da NiP svakim danom postaje sve brojnija i da preuzima sve više nezadovoljnih SDA kadrova, ali i onih koji traže svoj spas napuštajući SDA brod koji tone, ali im pristupaju i neki novi ljudi koji ranije nisu bili politički aktivni. Za rukovodstvo će biti veliki izazov kako da pomire sve te različite interesne skupine unutar stranke. Pravi ispit za Zvizdića i NiP će biti naredni izbori koji će pokazati da li se radi o još jednom ogranku SDA koji će vremenom nestati ili o stranci koja će SDA izgurati sa političke scene. NiP će imati težak zadatak da birače uvjere da su drugačiji od SDA i da njihova priča o borni za građane i protiv korupcije neće ostati samo na parolama. Zbog slabljenja stranaka ljevice, NiP bi na narednim izborima mogao privući i jedan dio njihovih birača.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI