fbpx

IVANIĆ: Sombolično je važno da poneki sastanak održim u Istočnom

Autor: Fena

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić razgovarao je danas s gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Samardžijom o načinu funkcioniranja i problemima s kojima se suočava to područje.

Na press-konferenciji nakon tog susreta u zgradi Skupštine Istočno Sarajevo Ivanić je kazao, iako kao stanovnik tog grada dobro zna probleme te sredine, da je značajno da “srpski član Predsjedništva BiH povremeno dođe ovdje i tu održi i koji sastanak.”

– Ja ću dominantno biti u Sarajevu, ali mislim da nikome ko je razuman ne smeta da poneki sastanak bude održan i ovdje. Čak mislim da je to simbolički izuzetno snažno, važno i bitno – kazao je Ivanić i precizirao da će danas u Istočnom Sarajevu imati četiri sastanka. Ivanić kaže da mu je generalno namjera, nakon što bude konstituirano Vijeće ministara BiH, da povremeno (obavještavajući medije o tome) u Istočnom Sarajevu budu održavani sastanci i izvrše neke koordinacije, pozovu predstavnici pozicije i opozicije iz Republike Srpske na nivou BiH.

– Da zajedno sjednemo, razmotrimo prilike i pokušamo postići dogovor tamo gdje je to interes, a Istočno Sarajevo je pravo mjesto za tako nešto – kazao je Ivanić. Samardžija je istaknuo značaj današnje posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i naglasio da je to jedna od prvih posjeta Istočnom Sarajevu zvaničnika iz RS-a u institucijama BiH u posljednjih desetak godina. Domaćin je Ivanića informirao io organizaciji zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih koji će 2017. godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

– Glavni čovjek za operativno vođenje tih aktivnosti treba biti budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH io tome imamo neku vrstu načelne suglasnosti unutar Predsjedništva BiH. To je događaj koji je bitan za BiH i jedna od pozitivnih vijesti koja slijedi – kazao je Ivanić i dodao da će i on, prema svojim mogućnostima, dati određeni doprinos.

Tokom susreta među prioritetnim problemima koje treba riješiti istaknuta je bolnica Kasindo čiji uposlenici, kako je rečeno, rade a pacijenti se liječe u teškim uvjetima. Ivanić je obećao, prema svojim mogućnostima, u komunikaciji s međunarodnim financijerima, pokušati doprijeti rješavanju tog problema.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI