Iz Federalnog zavoda MIO/PIO stiglo temeljito objašnjenje o novom obračunu mirovina

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - "Intenzivne su pripreme za provedbu novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH", rekao je za Faktor, Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću Zavoda MIO/PIO.

Objašnjava da će izvanrednom korekcijom mirovina, prema članu 140. novoga zakona, 108 tisuća umirovljenika u travnju dobiti povećane mirovine, i to za deset posto osobe koje su se umirovile do 31. srpnja 1998. godine, a pet posto oni koji su se od 98′ umirovljeni do kraja 2007. godine.

Lizde objašnjava da će s tom korigiranom mirovinom, a ostali s iznosom mirovine u prosincu, dobiti povećanje nakon usklađivanja mirovina 15. travnja, u skladu sa članom 79, usklađivanjem po “švicarskoj formuli”, osim najviših mirovina, koje se primjenjuje od 1. ožujka. Tako će svi umirovljenici dobiti uvećane mirovine već od 1. ožujka, s tim da će razliku za ožujak dobiti uz isplatu uvećane travanjske mirovine, 5. svibnja.

“Što se tiče korekcije mirovina, zakonom je predviđeno (član 140 stav 2 i 3), a tako mora biti i urađeno, da se starosne mirovine odobrene do 31.7.1998. godine korigiraju na izračunati iznos za deset posto, pa se tako korigiran množi s koeficijentom 1,816. I mirovine odobrene do 31.12.2007. godine će se korigirati, na izračunati iznos za pet posto, pa se zatim ta cifra množi s isplatnim koeficijentom 1,816. Po tom osnovu će biti djelimično ispravljena nepravda starim umirovljenicima, s 35-40 godina staža, nanesena prethodnim zakonom, a radi se o 108 tisuća umirovljenika” – pojasnio je Lizde.

Podsjeća da će mirovine biti korigirane za deset posto onima koji su otišli u starosnu ili prijevremenu mirovinu do 31. srpnja 1998. godine, a za pet posto onima koji su otišli do 31.12.2007.g. svima, ali ima i onih koji su, najčešće otišli u mirovinu s nekoliko godina staža, koji i sa tim povećanjem neće preći iznos od 326,40 KM. Njima se mirovina i do sada i ubuduće, do iznosa minimalne mirovine, namiruje od prihoda Federalnog zavoda, faktički od ostalih umirovljenika. Međutim, kao što je naprijed objašnjeno,i te, kao i ostale mirovine, će se povećati 15. travnja, s primjenom od 1. ožujka.

“Nije isto kada u mirovinu odete s 35 ili 38 godina ili sa pet-šest godina staža. Prema novom Zakonu o MIO/PIO-u svake godine 15. travnja će biti usklađivanje mirovina s rastom BDP-a i troškovima života. Tako će biti i ovoga travnja, čime će svi umirovljenici u svibnju dobiti povećane mirovine, s primjenom od 1. ožujka. Za povećanje mirovina, a ovdje mislim i na korekcije i na usklađivanje, potrebno je svaki mjesec dodatnih šest milijuna KM, što trenutna i planirana financijska situacija Zavoda MIO/PIO može podnijeti” – rekao je Lizde za Faktor.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI