fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Izbor za Glavnog tužitelja KS je farsa – Glavni tužitelj, već je poznat, bit će Sabina Sarajlija, favorit Dalide Burzić!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Prošlo je nešto više od dva mjeseca, otkako je na poziciju Glavnog kantonalnog tužitelja Kantona Sarajevo imenovana Zamjenica Dalide Burzić, v. d. Glavnog tužitelja KS Anika Kešelj, otkako je VSTV BiH postupajući suprotno principu zakonitosti i nepristrasnosti, suprotno Kodeksu sudske i tužiteljske etike, imenovao iskompromitiranu i diskreditiranu Dalidu Burzić sa pozicije Glavnog tužitelja KS na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Iako Kodeks sudske i tužiteljske etike propisuje i traži, da suci i tužitelji promiviraju najviše standarde etičkog, moralnog, intelektualnog, ljudskog i doličnog ponašanja, a što Burzićevoj u cijelosti nedostaje, ipak ni to nije spriječilo članove VSTV-a BiH (čast izuzecima Monika Mijić i Amila Kunosić – koje su spasile ugled VSTV-a BiH ne glasavši za Dalidu Burzić), da ne imenuju Dalidu Burzić na poziciju sutkinje Suda BiH.

Mandat Burzićeve na poziciji Glavne kantonalne tužiteljice KS obilježen je kriminalnim i svakovrsnim, u javnosti, poznatim i nepoznatim aferama. Ali će njezin mandat ostat upamćen po najvećem postdejtonskom organiziranom pravosudnom kriminalu, u njezinoj skandaloznoj ulozi u aferi i predmetu „Dženan Memić“, u tom skandaloznom tužiteljsko-policijskom slučaju bez presedana, u skrivanju i prikrivanju pravih ubojica Memić Dženana za koje prikrivanje se ista i sumnjiči.

U predmetu „Dženan Memić“, po uputi, smjernicama i nalozima Dalide Burzić, izvršeno je svjesno i namjerno prikrivanje i zataškavanje dokaza, u slučaju ubojstva Dženana Memića, pri čemu su akteri u toj namjeri, da pomognu pravim ubojicama, da ne izađu pred lice pravde, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te u tom svjetlu i smjeru, lažno i montirano opužili dvije osobe – Ljubu i Bekriju Seferović, a koje sa kritičnim događajem u odnosu na smrt Memić Dženana nisu uopće niti povezane, što je prvostepenom oslobađajujućom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu i potvrđeno, kojom su Romi oslobođeni od optužbi za smrt Memić Dženana.

I Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko ukazao je prošle godine, u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika, koji su bili involvirani u predmetu „Dženan Memić“!

Krajem sedmice, odlukom članova Komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, bit će održani intervjui s kandidatima koji su se prijavili na konkurs za Glavnog tužioca Kantona Sarajevo, piše – „Avaz“.U utrci za šefa Tužilaštva KS, kako se ranije pisalo, ostala su četiri kandidata i to kantonalni tužioci Sead Kreštalica, Sanin Bogunić, Sabina Sarajlija i Safet Hrapo.

Začudno je, da u utrci nema Anike Kešelj, koja trenutno obnaša dužnost v. d. Glavne tužiteljice KS, a za koju se špekuliše, da je nesposobna, da bilo čime rukovodi, te da ju je Burzićeva predložila na tu funkciju kao „prijelazno rješenje“!

I kao što je portal Dnevno.ba pisao, da su mnogi kantonalni tužitelji Kantona Sarajevo pisali prigovore na ocjene rada, koje im je Dalida Burzić u svojstvu Glavne kantonalne tužiteljice, dala, te da se u međuvremenu Burzićeva na veliko hvalila, kako je „već sredila, da prigovori svih tužitelja budu odbijeni“, samo par dana to se i dogodilo, a o čemu smo opet javnost izvjestili. Svi prigovori su odbijeni.

Tako sada pišemo i nagovještavamo, kakve god da rezultate daju tužitelji, i to: Sanin Bogunić, Sead Kreštalica, kojemu je već jednom dokumentovana bliska suradnja sa krim miljeom slijedom čega je 6 mjeseci bio pod suspenzijom i trajno onemogućeno njegovo imenovanje za Zamjenika Glavnog tužitelja F BiH, nakon ostavke Seada Temima, a o čemu smo pisali, Sabina Sarajlija i konačno pošteni i časni tužitelj Safet Hrapo – za koga je odvjetnik Ifet Feraget kazao, kako bi „ruku u vatru za njegovo (o.p Hrapino) poštenje dao“, ipak Glavna kantonalna tužiteljica bit će favorit Dalide Burzić, Sabina Sarajlija.

Ovo napominjem iz razloga, što su mnogi članovi VSTV-a BiH svoje kriterije iznad kriterija Kodeksa sudske i tužiteljske etike, stavili.

Sabina Sarajlija je, u jednome ugostiteljskom sarajevskom restoranu, na tajnom susretu sa Burzićevom i Tegeltijom istima na vjernost i poslušnost prisegla, te Tegeltiji i Burzićevoj obećala i obećanje istima dala, da će ukoliko bude imenovana na poziciju Glavnog tužitelja Kantona Sarajevo, bespogovorno ispunjavati sve njihove upute i naloge, te smjernice Milana Tegeltije i Burzić Dalide u djela sprovoditi, a koje se u opisu njezina rada institucionalno i van institucionalno na radnom stolu Sarajlije nađu!

Sabina Sarajlija, unaprijed Vam čestitam na imenovanju na poziciju Glavne kantonalne tužiteljice, jer je već ugledni sudac Suda BiH Branko Perić kazao, da se u „VSTV-u BiH sve odluke unaprijed znaju“!

Imenovanje Sabine Sarajlije protežira i Tegeltijin najbolji prijatelj Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, čije prijateljstvo sa istim Tegeltija i ne skriva, koji je prvi, po uputi i smjernicama Dalide Burzić i spojio istu Burzić Dalidu sa Milanom Tegeltijom, a zauzvrat je Ajanović, nastavno od svakoga kaznenog progona od strane Tužiteljstva KS amnestiran bio, istina u vrijeme, dok je Dalida Burzić bila Glavna kantonalna tužiteljica KS.

Sabina Sarajlija je obećala, ukoliko bude izabrana, također, da će predmet i protiv Muhameda Ajanovića, koga je Burzićeva u Tužiteljstvu KS „Ad acta“ stavila, za nju biti, ništa drugo- doli Simple Past Tens, Aorist!

Tužitelji KS uputili prigovore VSTV-u – Dalida Burzić spriječavala nas je da ostvarimo bolje rezultate…

VSTV BiH odbio sve prigovore kantonalnih tužitelja Kantona Sarajevo!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});