fbpx

IZBORNA ŠUTNJA: Sutra prijevremeni izbori za načelnike općina Travnik i Foča

Autor: dnevno.ba

Za posmatranje prijevremenih izbora u Travniku i Foči (FBiH) Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 122 posmatrača udruženja građana

Prijevremeni izbori za načelnike općina Travnik i Foča (FBiH) bit će održani u nedjelju, 11. aprila ove godine. Biračka mjesta će biti otvorena u terminu od 7.00 do 19.00 sati. Izborna šutnja počinje u subotu, 10. aprila u 7.00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19.00 sati u nedjelju, 11. aprila, saopćeno je iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Travnik nalaze se dva kandidata uime dva ovjerena politička subjekta, dok se na glasačkom listiću za načelnika općine Foča (FBiH) nalaze četiri kandidata (dva neovisna kandidata i dva kandidata uime dva ovjerena politička subjekta).

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku je određeno 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči (FBiH) određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć na dan 22. marta ove  godine, ima 47.782 birača uključujući 214 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Travniku  i 746 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Foča (FBiH), prema zaključenom biračkom spisku u ponoć na dan 22. marta ove godine, ima 1.605 birača uklučujući 31 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Foči (FBiH)  i 13 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Za posmatranje prijevremenih izbora u Travniku i Foči (FBiH) Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 122 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinske izborne komisije nadležna općinska izborna komisija. Centralna izborna komisija BiH je akreditirala i jednog posmatrača u ime političkog subjekta za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada Centralne izborne komisije BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 2. februara ove godine donijela odluke o održavanju prijevremenih izbora za načelnika Općine Travnik i načelnika Općine Foča (FBiH), saopćeno je iz  CIK-a BiH.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI