fbpx
Antonio Balic/Cropix

Izetbegović: Čović je iskoristio priliku da napravi zabunu! Ovo neće proći na Predstavničkom domu

Autor: Dnevno.ba

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratio se danas medijima nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i usvajanja HDZ-ovog prijedloga izmjene izbornog zakona koji će biti upućen u Predstavnički dom.

Izetbegović čvrsto vjeruje da ovakav prijedlog neće proći na Predstavničkom domu i da je Čović iskoristio priliku da napravi zabunu.

Dodaje kako je ovo jednostrani prijedlog HDZ-a koji bi poništio mogućnosti da se ikada više implementiraju presude Europskog suda za ljudska prava.

“Ovo je potpuno jednostrani prijedlog HDZ-a koji bi poništio mogućnost da se ikada biše implementiraju presude Europskog suda za ljudska prava. Sigurno neće proći na Predstavničkom domu. Druga stvar, federalni Dom naroda se pretvorio u jedan alat kojim bi se ovakve blokade kakve sada imamo, zbog kojih je Čavara završio na crnoj listi, ovjekvječile. Konačno, preporuke OSCE-e, koje se odnose na fer i poštene izbore, ne bi bile ugrađene”, ističe Izetbegović.

Lider stranke SDA prokomentirao je sastanak bh. političara sa članovima Europskog vijeća u Briselu i Čovićevo neprisustvo na njemu.

Izetbegović kaže da je razlog tome to što je Čović shvatio da njegovi prijedlozi neće proći na sastanku.

“Čović je došao u Brisel i ta dva dana je proveo čekajući nešto, mislim da je to nešto bilo obećanje da će se razgovarati o izmjeni Izbornog zakona ili, kako je on to nagovjestio, o federalnom Domu naroda. Kada je vidio da od toga nema ništa, odustao je od dolaska na sastanak”, kaže on.

Također, tijekom svog današnjeg obraćanja, Izetbegović je rekao da je u momentima krize, kao što je to danas, novcu Bosne i Hercegovine mjesto upravo u BiH.

“Vrijednost zlata u odnosu na euro i konvertibilnu marku se uduplala. U momentima krize, mislim da je mjesto novcima BiH u BiH i to u čvrstom sredstvu poput zlata i to ne u papirima ili eurima. Mislim da je to jedan konzervativan pristup”, poručuje Izetbegović.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI