fbpx
Foto: Fena

IZETBEGOVIĆ IPAK PUTUJE U BRUXELLES! Potpisat će sporazum s Dodikom i Čovićem

Autor: Dnevno.ba

Bakir Izetbegović ipak putuje u Brisel gdje će 6. srpnja, uz posredovanje Olivera Varhelyia, imati sastanke sa liderima HDZ-a i SNSD-a, objavljuje Istraga.ba, portal blizak SDA-u.

Podsjetimo, predsjednik SDA je prije tri dana odbacio poziv europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija za sudjelovanje na sastanku s vodećim političarima iz druga dva konstitutivna naroda u BiH, Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

“Takav format ne poštuje institucije i ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina nije prosti zbroj tri ‘konstitutivna naroda’ i ovako reducirani format ne može donijeti nikakav rezultat, naročito nakon koordiranog djelovanja SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BiH na rušenju zakona koji su uvjet za ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini”, pisalo je u odgovoru kojeg je Halid Genjac, u ime SDA, uputio Varhelyiu.

Ali dva dana kasnije Izetbegović se predomislio. Ipak će idućega tjedna otputovati u Brisel gdje će imati sastanke sa Čovićem, Dodikom i europskim dužnosnicima. Tema će, kako doznaje SDA-u bliska Istraga.ba, biti izmjene Izbornog zakona BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je ranije potvrdio da će ići u Brisel, a isto je u petak popodne potvrdio i Milorad Dodik. Izetbegović je, podsjećamo, rekao da ne može prisustvovati sastanku kao predstavnik jednog od konstitutivnih naroda. Od Varhelyia je, kako doznaje SDA-u bliska Istraga.ba, tražio da ne bude trilateralni sastanak, već da pristaje samo na “bilateralu”. Ali istog dana u Briselu će biti Milorad Dodik i Dragan Čović. Izvori Istrage, portala bliskom SDA-u, iz EU navode da će dužnosnici EU inzistirati kod Izetbegovića da potpiše “bošnjačko-hrvatski” sporazum koji bi bio put u “relaksaciju odnosa” Hrvata i Bošnjaka.

Sastanci u Briselu se održavaju na inicijativu mađarskog diplomata Olivera Varhelyia koji je proteklih mjeseci pružao jasnu podršku Milorad Dodiku i Draganu Čoviću.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI