fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

IZETBEGOVIĆ OJAČAO PROSRPSKI BLOK: SBB ulazi u vlast na svim razinama, Radončić novi ministar sigurnosti!

Autor: Slobodna Bosna

SARAJEVO - Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, obećao je do sredine narednog tjedna službeno odgovoriti na poziv SDA da njegova stranka sudjeluje u vlasti, no već je sada sasvim jasno da će odgovor Radončića biti dvostruko pozitivan: SBB će prihvatiti poziv da sudjeluje u vlasti sa SDA i DF na svim razinama, a osim toga Radončić će se osobno angažirati u izvršnoj vlasti, i to na poziciji državnog ministra sigurnosti.

Dogovor Izetbegovića i Radončića najvećim dijelom utanačen je još krajem proteklog tjedna, a stranačkim rukovodstvima ostalo je samo da prime k znanju ono što su dvojica lidera dogovorila u četiri oka. Za SBB to neće biti nikakav problem, jer je riječ o izrazito liderskoj partiji koja se najčešće opisuje kao punoglavac – velika glava, malo tijelo – što će reći da sve bitne odluke donosi stranački šef, često bez konzultacija i znanja članova najužeg stranačkog rukovodstva.

Izetbegović će, pak, imati stanoviti problem svojim najbližim suradnicima objasniti ponovni savez s notornim Radončićem, koji je cijelu predizbornu kampanju temeljio na destruiranju vodeće bošnjačke partije s kojom je u koaliciji već dulje od četiri godine.

Prema informacijama „Slobodne Bosne“, Izetbegović i Radončić su suglasni da se državna i federalna vlada formiraju „u paketu“, nakon sveobuhvatnog dogovora sa HDZ-om Dragana Čovića i SNSD-om Milorada Dodika, koji su neizbježni partneri u vlasti na državnoj i fedaralnoj razini na temelju osvojenih glasova na listopadskim izborima.

No, Izetbegović i Radončić još nisu do kraja usuglasili i precizirali zajednički odnos prema kantonalnim vladama koje su već formirane – ponegdje bez sudjelovanja SDA a mnogo češće bez sudjelovanja SBB-a.

Po svemu sudeći, kantonalna Vlada Sarajeva preživjet će najmanje do jeseni naredne godine, odnosno do narednih lokalnih izbora. Radončić zateže sa smjenom a ni Izetbegović previše ne inzistira na hitnoj smjeni jer smatra da bi za SDA bilo korisnije aktualnu vladu Sarajevskog kantona, predvođenu beskrvnim Edinom Fortom, pustiti da radi još nekoliko mjeseci i pokaže što zna i umije, nego je smijeniti i taj neuspješni tim amatera preobratiti u političku žrtvu.

Prema postignutom dogovoru, SDA, DF i SBB dobit će po jedno ministarsko mjesto u budućem sazivu Vijeća ministara BiH, što je nesumnjivo najsporniji dio cijelog aranžmana, budući da SBB ima samo jednog zastupnika na državnoj razini a SDA čak 9.

Ranije je dogovoreno da Sifet Podžić iz DF-a bude ministar obrane BiH, Fahrudin Radončić iz SBB-a, bit će novi ministar sigurnosti, dok će ministar vanjskih poslova biti iz SDA, a kao najizgledniji favorit spominje se dopredsjednik SDA, Denis Zvizdić.

Također je dogovoreno da buduću federalnu vladu predvodi premijer iz SDA (najvjerojatnije Fadil Novalić) te da SDA ima jednog ministra više nego SBB i DF zajedno, što približno odražava odnos snaga tri stranke u Federalnom parlamentu.

Autor: Slobodna Bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});