fbpx

Izetbegović: “Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret”

Autor: dnevno.ba

U povodu konačne presude Ratku Mladiću, predsjednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se putem Facebooka.

Objavu prenosimo u cjelosti:

“Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi.

Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali stotine onih koji su okrvavili ruke još uvijek žive slobodno, na teritoriji naše zemlje ili uživajući protekciju susjednih država.
Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo.
Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima.”

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI