fbpx

IZETBEGOVIĆ : Potrebna zrela široka koalicija bazirana na programu i podržana od EU

Autor: N1

BRUXELLES - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sudjelovao je u Bruxellesu u radu konferencije na visokom nivou pod nazivom "Europska unija - Zapadni Balkan: Kako zajedno graditi zajedničku budućnost".

“Uspjeli smo da odblokiramo put EU integracija Bosne i Hercegovine i procese transformacije, mislim na EU i NATO, a bili smo zaglavljeni skoro osam godina. Unutar okvira reformske agende 2015-2018, Bosna i Hercegovina je počela da formira široke strukturalne, socijalne i ekonomske reforme.”

Objasnio je da je BiH reformska agenda širok program strukturalnih i socijalnih reformi koje obuhvaćaju sedam sektora.

“Unutar ove implementacije, oba entiteta su prihvatila nove zakone o radu 2015. godine i pokrenule mjere u cilju stabilizacije budžeta i fiskalne održivosti, uključujući prijedloge zakona o javnim platama i zaposlenju na državnom i entitetskom nivou”, rekao je Izetbegović, dodajući da je BiH u posljednje vrijeme usvojila i niz važnih strategija u sektoru energije, poljoprivrede, i okoliša.

“Međutim, implementacije strukturalnih reformi i ispunjavanje uslova za napredak u EU integracijama su nailazile na nekoliko odlaganja. Efikasna vladavina je bila podrivana činjenicom da smo imali široku koaliciju of pet stranaka, od kojih su se neke ponašale kao opozicija, mada su bile predstavljene u vlasti”, rekao je.

BiH mora da implementira strukturalne reforme kao što je rekonstrukcija državnih firmi, reforma javne uprave, zdravstva i tako dalje – naglasio je Izetbegović u Briselu.

“Tako da, kada govorimo o Bosni i Hercegovini, mi smo spori, i ponekad smo zaglavljeni. Postoje razlozi zašto imamo teret na leđima, i to svako mora da ima na umu.”

Zašto je to tako, Izetbegović tvrdi:

“Više je stvari u pitanju. Prije svega, prošli smo užasan rat koji je uništio zemlju, ne samo fizički, nego i odnose među ljudima, među narodima Bosne i Hercegovine, i to nije lako popraviti. Mi smo ranjena zemlja. Postoji barem deset posto ljudi unutar Bosne i Hercegovine kojima je potrebna neka pomoć od Vlade, mislim na porodice koje su izgubile očeve, braću i sinove, ili ljude koji su ranjeni i za koje potrošimo milion eura na dan da im pomognemo. Možete zamisliti, svaki dan jedan milion. Tako da smo u posljednih 20 godina potrošili 10 milijardi Eura za pomoć ranjenim ljudima umjesto da smo gradili infrastrukturu, investirali u obrazovanje, kulturu i sve one druge stvari u našoj okolini. To je naš teret.”

“Sistem uspostavljen u Dejtonu je previše kompliciran . Naravno, ne vjerujem da bi mogao biti manje kompliciran, jer je rezultat odnosa koje smo imali u tom historijskom momentu. Ali, kada nas je petero u koaliciji – svako može zaustaviti proces. Svako ima u ruci kočnicu, uz sve ove terete koje sam upravo spomenuo. I na koncu, mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine.”

Izetbegović je rekao da vlast investira “stotine hiljada” u porodice u BiH.

“I ako napuste Bosnu i Hercegovinu, kao što i rade, ne možete nadomjesititi to ničim drugim. Tako da mi dajemo Evropi takve stvari kao što su mladi koji su vrijedni milijarde i milijarde.”

Izetbegović: BiH politički nejasna i komplicirana

“Glavni ekonomski prioriteti Bosne i Hercegovine su ubrzavanje EU integracija, jačanje fiskalnog sistema, reforma javne uprave, članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i osiguravanje ekonomskog rasta podsticanjem dinamičnog konkurentnog privatnog sektora.”

Izetbegović je između ostalog pojasnio da je EU glavni trgovinski partner BiH, i da većina izvoza iz BiH ide u zemlje Evropske unije.

“EU je i dalje bila glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine u 2017. godini. Više of 70% našeg izvoza je otišlo u EU. Više nego pola direktnog izvoza je otišlo prema Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj. Isto vrijedi za uvoz. Oko dvije trećine našeg ukupnog uvoza dolazi iz zemalja EU. Uspjeli smo da zadovoljimo EU sanitarne standarde koji su nam omogućili da počnemo izvoziti mliječne proizvode i piletinu u EU, i nadam se uskoro i crveno meso. Pored toga, prošle godina je bila izvanredno uspješna za trgovinu unutar regije Zapadnog Balkana, i prvi put u 10 godina, imali smo povećanje istog.”

Bosna i Hercegovina je politički nejasna i komplicirana zemlja, ali opet nekako naša ekonomija prati regiju, dodao je u obraćanju.

“Znači, ne zaostajemo. Generalno, rastemo za 4-5%, mislim na industrijsku proizvodnju. Recimo, u godini 2017, naš izvoz se povećao za 18 %. Turizam za 22%. Uspjeli smo da stvorimo 70,000 novih poslova u realnom sektoru tokom posljednje 3 godine. To je veoma dobro za Bosnu i Hercegovinu. Nezaposlenost je spala na 20%, a bila je 35% prije 10 godina.”

U Predsjedništvu BiH ostala je jedina stranka koja je član EPP-a.

BiH potrebni prijatelji

“To je stranka koju vodim ja, SDA. HDZ je izgubila tu poziciju, ali je HDZ na drugom mjestu porasla, kontroliraju 70% pozicija Hrvata na entitetskom I državnom nivou itd. Srpska strana EPP je dobila 45%, dok je Dodik, i njegova stranka, dobila 55%”, kazao je Izetbegović.

“U Bosni i Hercegovini nam je potrebna zrela široka koalicija bazirana na programu i podržana od strane EU, sa novom reformskom agendom i novim programom. Ne bi trebali da nastavimo da se borimo međusobno u tako jednoj petočlanoj koaliciji”, naveo je član Predsjedništva BiH.

BiH su potrebni prijatelji, EU kako bi se uspostavila stabilna koaliciju, poruka je Izetbegovića iz Brisela.

Organizator konferencije je parlamentarna grupa Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu. Konferenciju je otvorio šef parlamentarne grupe EPP-a u Evropskom parlamentu Manfred Weber, a završnu riječ na konferenciji je dao predsjednik EPP-a Joseph Daul. Izetbegović se obratio na panelu pod nazivom “Unaprjeđenje društveno-ekonomskog razvoja kroz regionalnu povezanost i digitalnu ekonomiju“.

Autor: N1

ZADNJE VIJESTI