fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

IZETBEGOVIĆ: RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv Republika Srpska

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako Republika Srpska nije samo srpski, već i bošnjački i hrvatski entitet, kao i entitet svih ostalih građana.Stranka demokratske akcije (SDA) jučer je najavila da će pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine pokrenuti proceduru radi preispitivanja trenutnog naziva bosanskohercegovačkog entiteta RS.I

On je govorio o detaljima inicijative da se promijeni naziv RS-a koja je izazvala mnogo polemike u javnosti jučer i danas.

”Zašto uopć te ova inicijativa SDA o kojoj i ranije bilo govora? Dakle, zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u Republici Srpskoj, da se nad njima vlada, da oni nemaju svog mjesta u institucijama, ono što im pripada – doziraju. Povratnici se vrijeđaju, vrijeđaju se vjerski službenici, Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv Republike Srpske. U izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi. Zašto sada? Zato što je intenziviran napad na BiH, na njen atlanski put, povezuje se nekakvo rješenje za status Kosova sa statusom Republike Srpske. Dodik kao da želi da imamo jednu permanentnu temperaturu. Ako je to srpsko i nije ničije drugo, onda se možda i mogu tako ponašati. Nije zahtjev da se ukine naziv RS, pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima i jednako kao Srbima i cilj je da se to potcrta. Tražit ćemo da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati i u sve što čine taj entitet. I u Dan Republike Srpske. Za sada nema pravih rezultata u toj borbi i moramo je intenzivirati. Dok god šute snage u BiH ili se bave sobom, a dok stižu tvrde i protivzakonite izjave od srpskih lidera taj trend se neće promijeniti. Vrijeme je da se kaže – dosta je. Prihvatili smo je jer smo htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se nastaviti ponižavanje. Ostavit ćemo rok i dati šansu da  se stvari poprave”, rekao je Izetbegović danas.

Potom je komentarisao reakcije na najavu SDA.

”U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijetnje su da će doći do otcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo – je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku”, dodao je lider SDA.

Izetbegović je kazao da će apelaciju najvjerovatnije uputiti zastupnici SDA u Narodnoj skupštini RS-a, ali da ne može precizirati kada. Kako kaže, ostavit će prostora pola godine da se promijeni odnos RS-a prema državi BiH, a SDA je spremna i da promijeni svoju odluku o apelaciji.

On je rekao da je Dodik, nezadovoljan postupanjem SDA, nedavno izjavio kako će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima. On je istakao kako SDA sigurno neće zbog fotelja dopustiti zastoj na EU i NATO putu te nasrtaje na teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

“Neka slobodno traži najslabiju kariku među Bošnjacima”, poručio je Izetbegović.

Što se tiče zahtjeva Rusije za zasjedanje Upravnog odbora PIC-a, on je rekao da bi Rusija trebala raditi na tome da se od RS-a napravi entitet jednakih ljudi.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas je saopćio kako je inicijativa SDA o imenu bh. entiteta RS neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima.

“Zašto se OHR nije zabrinuo kada je proslavljan neustavni 9. januar? Zašto Rusija nije tada tražila sastanak PIC-a”, pitao je Izetbegović.

Na pitanje o drugim strankama i njihovim stavovima u vezi s ovom inicijativom, Izetbegović je rekao da se nije konsultovao s drugim liderima, a da je na njima da se opredijele.

Predsjednik SDA je rekao da postoji mogućnost da dođe do krize u Bosni i Hercegovini, ali da niko nema pravo reći kriza je rezultat zbog toga što SDA traži pravdu i istinu.

On je istakao da je i izbor Gordane Tadić za glavnu državnu tužiteljicu izraz dogovora nauštrb Bošnjaka te da je vrh pravosuđa etnički očišćen. Upozorio je da se optužnicama pokušavaju izjednačiti stradanja u BiH.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});