fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Izetbegović se revanšira Čoviću za imenovanje supruge Sebije? Novalić zatražio od Čampare prijedlog za imenovanje Galića!

Autor: Dnevni list

Nakon što je Dragan Čović preko svog ministra zdravstva Mandića presudno pomogao da Sebija Izetbegović ostane na čelu KCUS-a, zagovornici političke trgovine vjeruju kako je došao taj trenutak da Bakir Izetbegović uzvrati za nesebičnu Čovićevu uslugu i digne palce gore za imenovanje jednog od Galića za šefa Federalne policije.

“Tehnički” ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara ne bježi od medija i koristi svaku zgodu za gostovanja, priopćenja, polemike čak i za neke  besmislene sitnice, navodi Dnevni list. 

Upravo takvo je bilo njegovo podučavanje federalnog zastupnika iz SDA, ostrašćenog Huseina Rošića koji je spinovao njegovu ulogu kod urgentnog imenovanja ravnatelja Uprave federalne policije.

Navodno, neupućeni zastupnik Rošić je javno raskrinkao Čamparu da je on samoinicijativno odlučio dostaviti Vladi FBIH prijedlog odluke o imenovanju Zorana Galića, aktualnog ravnatelja Granične policije za šefa Federalne policije.

Bošnjački fobičar

Problem kojeg opterećeni Rošić pumpa za narodne mase je što ministar Aljoša Čampara ključnu operativnu policijsku polugu, eto, grešno   isporučuje HDZ-u BiH. Što god da pripada ili treba preuzeti HDZ BiH je za bošnjačke fobičare problem i povod za beskrajne priglupe politizacije.

Gotovo nestavrno djeluje da se ministar Čampara mora braniti i pojašnjavati uvaženom zastupniku koji je valjda birao članove Neovisnog odbora i koji bi morao napamet znati procedure i odluke Neovisnog odbora.

A one su donesene još prije dvije godine i zapravo i Čampara i Rošić su trebali krivicu svaliti na one snage u Vladi FBiH koje su toliko dugo nedopustivo opstruirali izbor ravnatelja Uprave policije FbiH.

Ali, eto u tom bockanju nekada članove iste stranke SDA, barem doznasmo da se procedura imenovanja konačno ozbiljno zavrtjela i da bi konačno Federacija mogla dobiti svog policijskog šefa.

Poslovično uvijek dobro upućeni na sarajevskom minderu tvrde da su se kockice između SDA i HDZ BiH konačno posložile i da će “usko grlo” biti pročišćeno.

Čampara prokužio zavjeru SDA i HDZ-a

I taman kad se pomislio da je Aljoša Čampara u četvrtak iscrpio svoje potrebe i zatvorio medijske stranice, on se istog dana do podne još jednom oglasio, pa je u kontekst Novalićeve intervencije o imenovanju ravnatelja FUP-a smjestio navodnu podlu namjeru SDA da u dogovoru s Čovićem zapravo dokrajče njegov ministarski mandat.

-Prihvaćam i razumijem vašu silnu želju da me smijenite, no ne znam zašto trgujete time, kada za tim nema potrebe. Pokrenite moju smjenu. Procedura je vrlo jednostavna, pogotovo ako imamo u vidu dvodesetljetnu  ljubav koja vlada između SDA i HDZ-a. Premijer (SDA) pokrene proceduru smjene, predsjednik FBiH (HDZ) je prihvati i vaš problem je riješen. Ovako pokazujete kronično odsustvo elementarnog poznavanja zakonskih procedura i načina na koji funkcionira FBiH, ogolijevao je zavjeru Čampara.

Naravno da je uloga ministra unutarnjih poslova Aljoše Čampare skoro pa presudna, jer ministar proslijeđuje Vladi prijedlog Neovisnog odbora, pa se nakon razmjene peckanja sa SDA opravdano budi sumnja da će ministar možda zbog straha od smjene stopirati slanje prijedloga Vladi.

Čampara otkriva da je premijer Fadil Novalić zatražio od njega urgentno slanje prijedloga što ipak upućuje na ozbiljnost pristupa i odlučnosti da se Galić konačno i ustoliči. I dalje je otvoreno pitanje koji od Galića.

Izetbegović vraća uslugu Čoviću?

Zoran Galić je prvorangirani na listi Neovisnog odbora, dok je odmah iza njega Milan Galić, sadašnji šef policije u Zapadnoj Hercegovini. Svojevremeno se u Širokom Brijegu špekuliralo kako je Zoran Galić ušao u žrvanj samo formalno, onako za svaki slučaj, a da će ipak Milan Galić preseliti u sarajevski ured Ravnatelja federalne policije.

U ovom trenutku je u orbiti samo šef Granične policije, makar Vlada može stvari izvrnuti naopačke. To uopće nije neizvedivo, jer je teško očekivati da bi Zoran Galić napustio “jaču” poziiciju ravnatelja Granične policije.

Ravnatelj Uprave federalne policije je trebao davno biti imenovan i mora biti hrvatske nacionalnosti, jer je ministar Aljoša Čampara po nacionalnosti  Bošnjak. Zoran Galić je prvorangirani, ali je zastalo njegovo imenovanje  zbog pogoršanih odnosa između partnera, SDA i HDZ BiH.

Nakon što je Dragan Čović preko svog ministra zdravstva Mandića  presudno pomogao da Sebija Izetbegović ostane na čelu KCUS-a, zagovornici političke trgovine vjeruju kako je došao taj trenutak da Bakir  Izetbegović uzvrati za nesebičnu Čovićevu uslugu i digne palce gore za  imenovanje jednog od Galića za šefa Federalne policije.

Čampara očitao lekciju Rošiću

Podsjećamo, Neovisni odbor Parlamenta FBiH je još u travnu 2019. utvrdio listu kandidata za tu odgovornu poziiciju. Kandidati su bili Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformirane policije FUP-a, Ensad Korman, zamjenik ravnatelja FUP-a, Zoran Galić, šef Granične policije BiH, Mustafa Hujdurović, inspektor FUP-a, Milan Galić, aktualni policijski komesar Zapadnohercegovačke županije, Ljuban Frljić, načelnik Operativnog centra MUP-a SBK-a, i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina GPBiH.

Po Zakonu o unutarnjim poslovima Federacije BiH Neovisni odbor raspisuje i provodi javni natječaj za imenovanje te vrši selekciju i predlaže listu kandidata za izbor ravnatelja policije koju dostavlja Vladi FBiH posredstvom federalnog ministra unutarnjih poslova. Neoavisni odbor, koji je na javnom natječaju za izbor ravnatelja FUP-a najboljim kandidatom ocijenio Zorana Galića, izabrao je Parlament Federacije BiH, a ne federalni ministar unutarnjih poslova.

-Trenutni saziv Neovisnog odbora, dakle tijela koje je utvrdilo listu kandidata za ravnatelja FUP-a, izabran je glasovima zastupnika SDA i HDZ-a BiH. Ukoliko zastupnik Rošić smatra da je Neovisni odbor, koji legitimitet crpi iz volje zastupnika SDA i HDZ-a BiH, prekršio zakon dajući najveće ocjene kandidatu Zoranu Galiću, onda predlažem zastupniku Rošiću da pokrene pitanje smjene članova Neovisnog odbora. Upravo je Odbor kao neovisno tijelo Parlamenta Federacije BiH dostavio Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova urgenciju da se pokrene procedura imenovanja direktora FUP-a. Zbog čega je u ovom momentu tj. prije desetak dana dostavljena urgencija, pitanje je za članove Neovisnog odbora, a ne za federalnog ministra unutarnjih poslova, očitao je proceduralnu lekciju zastupniku Rošiću ministar Aljoša Čampara.

Ako su Fadil Novalić i Jelka Miličević  dobili instrukcije od svojih stranačkih šefova Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića za deblokadu i žurnu završnicu oko imenovanja Galića za ravnatelja Uprave federalne policije, polemika  između Rošića i Čampare je samo u domeni osobne zadovoljštine.

To sve skupa ipak još ne znači da će Vlada donijeti usuglašenu odluku jer su partneri iz SDA i HDZ-a BiH u prošlosti znali u zadnji trenutak iznevjeriti očekivanja i sami sebi i građanima zagorčati život

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});