fbpx
Korisnik

Izetbegović u Mainzu: “Dobri Bošnjani nisu ni Srbi ni Hrvati; nećemo dozvoliti da izborni zakon bude na štetu ´probosanskih´ snaga”

Autor: Dnevno.ba

U njemačkom gradu Mainzu održana je svečana tribina povodom 25. studenog, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj se prisutnima obratio i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović koji je istu iskoristio u predizborne svrhe i kritike ostalim dvama konstitutivnim narodima.

Izetbegović je, govoreći o povijesti BiH, kazao da se prisjećanjem na prošlost trasira budućnost domovine, te da su žrtve i tegobe kroz koje je prošla ojačale BiH i njene patriote. Izetbegović je istaknuo da je BiH još od srednjeg vijeka, preko prvih banova pa sve do kralja Tvrtka I Kotromanića imala svoju posebnost.

– Ma koliko se hrvatska i još više srpska historiografija trudile da Bosnu prikažu svojim, hrvatskim odnosno srpskim teritorijem, a njeno srednjovjekovno stanovništvo Hrvatima ili Srbima, sasvim je dovoljno čvrstih dokaza da je Bosna bila zasebna i posebna, kao i njeno stanovništvo koje jest bilo i pravoslavno i katoličko, ali ne hrvatsko ili srpsko, pogotovo u današnjem kontekstu tih nacionalnih pojmova – pojasnio je Izetbegović.

Rekao je da su stanovnici Bosne sebe nazivali Bošnjanima, odnosno Dobrim Bošnjanima, te da su u velikom broju pripadali posebnoj Crkvi bosanskoj koja nije bila ni katolička ni pravoslavna već bogumilska.

Osvrnuvši se na periode Osmanskog, zatim Austro-ugarskog carstva i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, te Kraljevine Jugoslavije, Izetbegović je podsjetio na izazove s kojima se Bosna suočavala, ali i na činjenicu da je, usprkos njima, uspijevala sačuvati svoju posebnost.

Za Rezoluciju ZAVNOBiH-a, čija godišnjica usvajanja se obilježava kao Dan državnosti, je kazao da je odredila budućnost BiH kao države ravnopravnih naroda.

– Ljudi iz generacije koja je u teškim vremenima nacističke okupacije organizirala ZAVNOBiH moramo se sjećati s ponosom i zahvalnošću jer je u sudbonosnim vremenima stajala na pravoj strani povijesti. To je generacija koja je u temelje BiH, njene neupitne trajnosti i opstojnosti, ugradila novi ugaoni kamen – kazao je Izetbegović.

Tijekom posljednje agresije, prema njegovu mišljenju, BiH bila suočena s uništenjem, ali su, kako je kazao, patrioti pružili žilav otpor, a Armija RBiH je izrasla u dominantnu vojnu snagu.

– Nacionalističke paravojske su sustavno provodile etničko čišćenje, činile ratne zločine, rušenje vjerskih i kulturnih objekata, a mi smo sustavno to sprječavali. Upravo to nam je osiguralo naklonost i podršku velikog broja pravdoljubivih i slobodoljubivih naroda i zemalja svijeta. Ta podrška i danas je prisutna i veoma je važna za budućnost BiH – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o aktualnim problemima u BiH kazao je da je blaga reakcija međunarodne zajednice ohrabrivala nacionalističke politike koje su, između ostalog, otvoreno negirale genocid, slavile ratne zločince i vrijeđale Bošnjake.

– Trenutačna situacija traži jedinstven, zreo pristup, kao i koordinaciju po svim bitnim pitanjima. Nikakvih podjela i nepovjerenja ne bi smjelo biti u probosanskom bloku, kao ni u odnosu prema prijateljima iz međunarodne zajednice. U zaštiti države BiH i njenih institucija ne smije biti podjele na poziciju i oporbu i borbe za stranačke interese. Jer u sudbonosnim pitanjima za našu domovinu BiH, koja se ne tiču samo sadašnje generacije, već i generacije naše djece i unuka, sve drugo mora ostati po strani – poručio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović, po njegovu mišljenju, na neustavnost i nezakonitost poduzetih i najavljenih postupaka vlasti u entitetu RS, predvođene Miloradom Dodikom.

– Sve što uradi bit će protuustavno i protuzakonito i za to će kad-tad morati odgovarati i snositi sankcije – kazao je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na aktualne razgovore o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, poručivši da se neće dozvoliti da konačno rješenje bude na štetu probosanskohercegovačkih snaga.

Posebnu pažnju Izetbegović je posvetio procesu registracije birača iz inozemstva i glasanja na izborima, naročito na prostoru entiteta RS.

– Treba nam dodatna snaga. Vi je posjedujete. Imamo zajedničku listu u RS-u. Neka narod glasa za koga hoće, ali da to budu oni koji vole BiH. Vaših 100.000 glasova za probosanske stranke u entitetu RS u jednom danu će promijeniti odnose. Uz vaš masovan izlazak ta lista može osvojiti 10, ali i 15 mandata u Skupštini RS-a, čime će probosanski blok doći u situaciju da se bez njega ne može formirati vlast – poručio je Izetbegović.

Masovan izlazak na izbore u sudbonosnom trenutku za državu je, zaključio je, generacijski zadatak.

– Dajte da te prve nedjelje u listopadu proslavimo kao dan kada smo promijenili odnose u BiH. Uradimo to zajedno – zaključio je Izetbegović.

Svečanosti su također prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, izvijestila je Fena.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI