fbpx

Izetbegovićevi problemi u stranci: Tko je postao nepoželjan unutar SDA?

Autor: dnevno.ba

Suštinski problemi leže u nezadovoljstvu, kritikama i zahtjevima određenih članova Predsjedništva stranke. Pojedini su ta nezadovoljstva javno i glasno iznosili, neki su stihijski i stidljivo davali do znanja da se ne slažu s nekim odlukama i politikom vrha, a oni treći šute i tek se u kuloarima može načuti kakav odnos imaju s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.

SDA je najveća politička organizacija u državi i uprkos brojnim odlascima kadrova i skandalima, snagu joj daje široka organizacija na nižim nivoima. U takvoj političkoj strukturi jasno je da ima i velikog nezadovoljstva koje se često zna prikrivati i opravdavati tim da nije mudro iznositi “prljav veš”.

A taj “prljavi veš” neki su iznosili, a neki javno kritikovali, poput Denisa Zvizdića, ali i Semira Efendića. U političkim kuloarima kruži priča da u samom Predsjedništvu SDA postoji nekoliko kadrova koji predsjedniku Izetbegoviću predstavljaju “kamenčiće u cipelama”. Svako u svom domenu i svako na svoj način od njih na određeni način ima neslaganje s procesima u toj stranci i načinima na koje se problemi rješavaju.

Uz već jasnu poziciju Denisa Zvizdića koji se javno pobunio nakon izbora, prisustvo još nekih kadrova u Predsjedništvu stranke nekima stvara nervozu. Smatra se da je jedna od njih i Alma Čolo koja je otvoreno podržala Denisa Zvizdića kazavši da griješi “svako ko misli da ga treba pustiti da ide iz SDA”.

Tu je i dvojac iz Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Zaimović i Nermin Mandra. Riječ je o kadrovima koji su izuzetno utjecajni u sredinama iz kojih dolaze, a prema brojnim informacijama iz SDA, imaju zamjerke na procese unutar stranke. To se naročito odnosi na Zaimovića.

A jedan od onih koji također imaju nešto drugačije viđenje procesa u stranci je i Safet Softić. Ipak, nezadovoljstva u Predsjedništvu SDA, razlike u viziji i suštinskim reformama vjerovatno će još čekati. Danas su na dnevnom redu tek neke početne kozmetičke promjene koje će se ogledati u uvođenju određenih povjereništava u mjestima gdje je SDA znatno pala na posljednjim izborima.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI