fbpx

Izjave federalnog zastupnika SDA su klasičan govor mržnje i pokušaj institucionalne hegemonije samo zato što je netko Hrvat

Autor: dnevno.ba

-Nemalo smo ostali iznenađeni jučerašnjim izjavama federalnog zastupnika SDA, dotičnog gospodina Rošića, oko postupka konačnog imenovanja direktora FUP-a, stoji u reakciji Hrvatskog narodnog sabora na izjavu zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlementa FBiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Istaknuto je da u  situaciji kada je sigurnosno pitanje nikad lošije i traži jačanje policijskih struktura i njezinih kapaciteta, imamo situaciju da je problem samo zato što je netko Hrvat tko treba doći na čelo ove institucije.

-Neriješena kriminalna djela, konstantni fizički napadi i ugrožavanje nečijih života, neriješeni slučaju ubojstava nisu dovoljan znak da se policijska tijela i nadležne institucije jačaju. Naprotiv, sve se može tolerirati i netko može nastaviti plaćati cijenu svojim životima, samo da na rukovodeće mjesto ne dođe Hrvat, priopćeno je iz HNS-a.

Dodaje se da su ovakve izjave klasičan govor mržnje s elementima fašizma i netrpeljivosti na nacionalnoj osnovi.

“Podsjećamo, gospodin Galić je ocijenjen najboljom ocjenom na javnom natječaju za direktora FUP-a. Pored svog životopisa, gospodin Galić je jedan od najkvalitetnijih i najkompetentnijih policijskih kadrova koje Bosna i Hercegovina ima”, priopćeno je.

Iz HNS-a pojašnjavaju i da prema zakonu federalni ministar MUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iz reda istoga naroda tako da pored svojih iznimnih kompetencija, gospodin Galić ispunjava i ovu jednako važnu zakonsku odredbu.

“Osuđujemo ovakve javne istupe i tražimo javnu ispriku zbog ovakvih necivilizacijskih izjava koji štete nacionalnim odnosima te žrtvuju stratešku policijsku instituciju i njezino buduće djelovanje”, priopćeno je iz HNS-a BiH”, priopćeno je.

Podsjećamo, Rošić je jučer kazao da je nedopustivo da Čampara ili bilo koji drugi bošnjački ministar prepušta poziciju direktora FUP-a Zoranu Galiću koji je u kontekstu migrantske krize već pokazao da radi u interesu susjednih država.

-Čamparin prijedlog mora se odbaciti, jer bismo došli u situaciju da pored toga što Dodik ima MUP RS-a sa specijalnom jedinicom, Čoviću prepustimo FUP i time Bošnjake ostavimo bez ikakve efektivne kontrole nad policijskim snagama na entitetskim razinama. Čampara nije bio u ratu i ne zna što to može značiti, ali ima nas koji jesmo i koji znamo značaj Specijalne jedinice FUP-a , rekao je između ostaloga Rošić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI