fbpx

Izraelci ubili dvojicu i ranili 55 Palestinaca tokom prosvjeda u pojasu Gaze

Autor: Fena

GAZA - Izraelske snage ubile su danas dvojicu i ranile 55 Palestinaca, koji su učestvovali na protestima u pojasu Gaze, duž granice s Izraelom, priopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi, dvojica Palestinaca starosti 29 i 18 godina poginula su kada su Izraelci otvorili vatru na njih na dvije lokacije u centralnoj Gazi.

Izraelska vojska saopćila je da su se njene snage suočile s oko 9.500 demonstranata, od kojih su neki bacali kamenice i zapaljene gume na njih, prenose agencije.

Portparol vojske rekao je da je izraelska vojska odgovorila sredstvima za razbijanje nemira i pucala u skladu sa standardnim operativnim procedurama.

Medicinski zvaničnici u Gazi navode da je od početka palestinskih protesta 30. ožujka  prošle godine ubijeno oko 200 ljudi, kao i još 60 Palestinaca u drugim incidentima u istom periodu.

Ranije danas Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudilo je izraelsku očiglednu namjernu upotrebu nezakonitog smrtonosnog oružja i druge prekomjerne sile protiv civilnih demonstranata u Gazi, prenose agencije.

Vijeće, sa sjedištem u Ženevi, usvojilo je rezoluciju o odgovornosti koju je podnio Pakistan u ime Organizacije islamske suradnje – OIC.

Tokom glasanja 23 države su glasale u korist rezolucije, a osam je bilo protiv, uz 15 suzdržanih i jednog odsutnog delegata.

Rezolucija je utemeljena na izvještaju UN-ovog istražnog tima, koji je saopćio kako je moguće da su izraelske snage počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ubivši 189 Palestinaca i ranivši više od 6.100 na protestima koji su održavani svake sedmice u prošloj godini.

– Napadanje civila ozbiljan je prekršaj, koji se ne bi trebao zanemarivati – izjavio je palestinski ambasador Ibrahim Khraisi, pozivajući se na nalaze izvještaja.

Među ubijenima je 35 palestinske djece, dvoje novinara i medicinski radnici, kazao je on, kako prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI