fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Facebook

Izrečena presuda: Svi optuženi u slučaju Dženan Memić oslobođeni krivice za prikrivanje dokaza

Autor: Dnevno.ba

Danas je izrečena presuda za petero optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi” koji se vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Optuženi su u nepravosnažnoj presudi oslobođeni krivice, javlja Klix.ba.

Optužnica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa, zatim njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u noći veljače 2016. kada je mladić stradao. Među optuženima bili su i policajci MUP-a Sarajevske županije Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Bili su optuženi da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život usljed kojih je preminuo. Zatim su, kako je navodilo Tužiteljstvo, prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život.

Suđenje je trajalo nešto duže od godinu, a pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi bili zaštićeni svjedoci, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Dženan Memić je 8. veljače 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj aleji zadobio ozlijede opasne po život od kojih je preminuo sedam dana kasnije u bolnici. Obitelj već skoro sedam godina tvrdi da je Dženan ubijen i navodi brojne nelogičnosti u ranijim sudskim postupcima i uviđajnim radnjama. Alisa Ramić (djevojački Mutap) tvrdi da se ne sjeća onoga što se događalo kobne noći. Zbog svega su organizirani i brojni prosvjedi koje su građani podržali u značajnoj mjeri.

Podsjećamo, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je ranije ove u slučaju “Memić” pokrenulo i istragu protiv nekoliko osoba za krivično djelo ubojstvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela. Istraga se vodi protiv bivše glavne županijske tužiteljice u Sarajevu Dalide Burzić, Merisa Ćate koji je bio postupajući županijski tužitelj u predmetu “Memić”, bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, prometnogvještaka Ševala Kovačevića te više NN osoba.

Memići i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget tvrde da Alisa Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijima za to ističu upravo Burzić koja je suspendirana s pozicije sutkinje Suda Bosne i Hercegovine nakon što je protiv nje pokrenuta istraga. Oštro kritiziraju i rad aktualne glavne županijske tužiteljice Sabine Sarajlije. Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano prosvjedima u Sarajevue.

Uvjereni da je Dženan ubijen, insistirali su da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubojstvo. Međutim, Županijsko tužiteljstvo je to tretiralo kao prometnu nesreću, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.

Prije presuda Županijskog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ad hoc tijelo Skupštine Županije Sarajevo je 2017. utvrdilo da su se dogodili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja. Tadašnji predsjednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vrijeme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo vršilo pritisak na rad ovog tijela. Njegovo formiranje je inicirala zastupnica tada oporbenog SDP-a pokojna Segmedina Srna.

Županijski sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a da bi onda i on 27. srpanja prošle godine donio oslobađajuću presudu.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});