fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

JAKO, ALI JAKO VAŽNA ODLUKA Francuska katolička crkva će danas dati odgovor o obeštećenju zlostavljane djece

Autor: Fena

Francuski biskupi u ponedjeljak će iznijeti svoje odgovore za obeštećenje žrtvama seksualnog zlostavljanja koje je počinilo katoličko sveštenstvo, u vremenskom razdoblju od 70 godina.

U katoličkom svetištu u Lurdu će, nakon nekoliko dana razmatranja ovog pitanja, 120 članova Biskupske konferencije Francuske (CEF) odlučiti koje mjere poduzeti.

Glasanje, koje će se održati iza zatvorenih vrata, dolazi mjesec dana nakon što je šokantni izvještaj potvrdio masovno seksualno zlostavljanja djece od strane svećenika još iz 1950-ih.

Komisija je u izvještaju nazvala “masovnim fenomenom koji je decenijama bio prekriven velom šutnje”, a u kojem se detaljno govori o masovnom zlostavljanju 216.000 maloljetne djece koje su počinili svećenici Katoličke crkve u Francuskoj, prenosi AFP.

U petak su francuski biskupi prvi put službeno priznali da Crkva snosi “institucionalnu odgovornost” za zlostavljanje.

Viši članovi sveštenstva pomolili su se u subotu kao znak pokore, što su neke žrtve zlostavljanja pozdravile a drugi odbacili kao praznu gestu.

Voditelji kampanje traže detalje o tome kako Crkva predlaže obeštećenje žrtvama. Također žele znati koje će se reforme provesti kako bi se osiguralo da se zlostavljanje više nikada ne ponovi.

Nezavisna komisija koja je izradila prošlomjesečni izvještaj dala je 45 preporuka za Crkvu.

Odgovor koji će danas biti objavljen bit će “konkretan prevod” tih preporuka, rekao je u nedjelju novinarima Luc Crepy, biskup Versaillesa i predsjednik odbora Komisije koja nadzire ovo pitanje.

Tokom godišnje Biskupske konferencije Francuske, biskupi su razmatrali pitanja uključujući finansijsku naknadu za žrtve, promjene u obuci sveštenstva, pravilan nadzor unutar Crkve i pitanja doktrine.

Kompenzacija je nešto što bi Crkva u Francuskoj trebala moći primijeniti relativno brzo, a Biskupska konferencija je već obećala da će prve isplate biti izvršene 2022. godine.

 

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});