JAO PREDSJEDNIČE: Komšić, kao i Alija, zaboravio na Ravno ’91!

Autor: K. Lovrić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić svim Bosancima i Hercegovcima čestitao je 15. travanj - Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. On je u pisanoj izjavi za medije rekao da je Armija RBiH nastala kao nužna potreba organiziranog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu, koju su činile susjedne zemlje.

“Bila je jedina legalna i legitimna vojna formacija koja je branila ustavni poredak Republike BiH. Kroz svoju borbu zadržala je svoj multietnički i antifašistički karakter. Pred najezdom barbarizma i zločina obilježenih etničkim čišćenjem i genocidom, Armija RBiH borila se ujedno i za civilizacijske vrijednosti, poštujući ono što je zapisano u poveljama i konvencijama Ujedinjenih nacija, te je najzaslužnija za opstanak države Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić.

Na ovaj dan, rekao je Komšić, treba se sjetiti svih onih pripadnika Armije RBiH koji su, kako je istakao, braneći svoju državu, dali najviše što su mogli za nju.

“Dali su svoje živote, da bismo mi, danas, u miru mogli nastaviti borbu za opstojnost države. Države, čiji integritet i suverinitet još uvijek neki dovode u pitanje, i to oni kojima su borci Armije RBiH stali na putu. Njihova borba i žrtva nas obvezuje da u toj borbi ustrajemo. To je naš dug prema njima, koji nažalost više nisu sa nama, ali i prema budućim generacijama”, poručio je Komšić.

Zanimljivo, Komšić je poput birvaktile Alije Izetbegovića zaboravio na Ravno 1991. godine, stvarni početak agresije na Bosnu i Hercegovinu koja je upravo tu krenula, no ništa nas to ne čudi, jer dotični spada u skupinu onih koji teško vide dalje od Baščaršije, a kako bi i dalje zadržao dobar rejting u “društvu” itekako je poželjno ignorirati značaj i zasluge HVO-a u tim ranim devedesetima prošlog stoljeća.

Autor: K. Lovrić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI