fbpx

JAVIO SE DR. IVO: ‘Vrhu vlasti odgovara da sam ja u zatvoru. Priče o ‘onom’ i ‘ovom’ HDZ-u su metafora bezakonja’

Autor: dnevno.ba

Iz Remetinca se pismom javnosti obratio bivši premijer Ivo Sanader. Njegova poruka dostavljena je putem odvjetnika Čede Prodanovića, a sadrži ukupno 11 točaka.

Povod su, kaže, “nedavne apsurdne prvostupanjske presude Županijskog suda u Zagrebu u predmetima ‘Fimi media i ‘INA-MOL’ te odbijena ustana tužba u slučaju ‘Planinska’”.

Više je političara zlurado i diletantski reagiralo koristeći ih u dnevnopolitičke svrhe, ne bi li se bolje pozicionirali. Zato želim podsjetiti javnost da je u mom slučaju posrijedi politički motiviran kazneni progon i proces koji je i po drugi put proveden, a da Državno odvjetništvo nije podastrlo nijedan materijalni dokaz”, napomenuo je .

Pozvao se na test Arbitražnog suda Ujedinjenih naroda (UNCITRAL) u Ženevi koji je, kaže, u slučaju INA-MOL donio pravorijek da nije imao pošteno suđenje, da je sudac bio pristran, da je jedini svjedok optužbe Robert Ježić nevjerodostojan i da mita nije bilo.

Potom je ponovio da je proces pokrenula Jadranka Kosor uz pomoć Mladena Bajića i na temelju “potpuno lažnih i izmišljenih priča i optužbi koje su, u dogovoru i pomažući državnom odvjetništvu, svakodnevno ponavljalu mediji”. U tri točke iznio kritike na rad Županijskog suda, a onda je iznio zanimljivu tezu.

Postupci traju, a vrhu aktualne izvršne vlasti odgovara da budem u zatvoru. Zašto to tvrdim? Zato što se u montiranim procesima, bez dokaza i sa po samo jednim (lažnim i ucijenjenim) svjedokom, ovakve presude protiv jednog bivšeg predsjednika Vlade ili države u zemlji poput Hrvatske ne donose bez snažnog političkog zaleđa i diktata. Spominjući bivšu dužnost ne smatram da mi ona treba biti olakotna, ali ne smije biti ni otegotna okolnost. A jest.”

“Pokušaj plasiranja priče o ‘onom’ i ‘ovom’ HDZ-u nije ništa drugo nego metafora bezakonja, to jest politike, koja daleko od očiju javnos

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI