fbpx

JAVNA ISTRAGA STRADANJA NIKOLE ĐUROVIĆA: Policajac Ribić duvao alkotest umjesto Nenada Radinkovića!?

Autor: Borislav Radovanović / Dnevno.ba

BANJA LUKA - Dok god policija i tužiteljstvo budu odbijali uzeti izjavu od Nenada Radinkovića vodit ćemo "javnu istragu" o stradanju Nikole Đurovića. Tako otkrivam da je policajac Zdravko Ribić morao duvati alkotest umjesto pijanog Radinkovića. Za tu prljavu rabotu od Radinkovića je uzeo novac, a ministar Stanislav Čađo ga je unaprijedio!

U fočanskom zatvoru na sve moguće načine pokušavaju slomiti Nenada Radinkovića da odustane od svjedočenja o stradanju Nikole Đurovića. Može im se kad policija i tužiteljstvo izbjegavaju uzeti izjavu i započeti zakonitu istragu.

Obzirom da su glavni tužitelj Želimir Lepir i direktor policije Darko Ćulum direktni saučesnici u nezakonitom prikrivanju stvarnog krivca ovog zločina, Stanislava Čađe, imamo sasvim očekivano (ne)reagiranje institucija. Kao odgovor na takvu situaciju slijedi “javna istraga” pogibije Nikole Đurovića.

Na prvom koraku valja razbiti silne mantre oko podmetanja vozila, vozača i što je sve u javnosti tvrđeno. Nikola Radinković priznaje da je sudjelovao u spornoj nesreći, pa čak i da je ista posljedica njegove urtke s ministrom Stanislavom Čađom.

Svakako nije mogao izbjeći istragu i to je suštinsko objašnjenje zbog čega je prihvatio ulogu “žrtvenog jarca” u potonjem krivičnom postupku. Ima još mnoštvo razloga kojima ćemo se baviti u daljnjoj “javnoj istrazi”, a ovdje je dovoljno naglasiti kako Radinković prihvaća svoj dio odgovornosti.

U cilju otkrivanja pune istine Radinković čak sebe inkriminira priznanjem da je u momentu nezgode bio pijan. I to je policajac Zdravko Rubić utvrdio alkotestiranjem. Elem, takva činjenica nije odgovarala nezakonitim instrukcijama po kojima su postupali policajci Zdravko Ribić i Marinko Gajanović.

Zato je policajac Ribić morao duvati u dreger, a potom je u zapisnik upisao rezultat vlastite “alkoholiziranosti”. Sasvim je moguće da se i nakon osam godina čuvaju elektronska očitavanja ovog dregera, pa i da se dođe do podatka prethodnog očitavanja uređaja – onog prije “zvaničnog”. Radinković zna koliko je on “naduvao”.

Nakon uviđaja i medicinske intervencije policajac Ribić ponovo se sastaje s Radinkovićem i ovoga puta traži novac. Dobio je traženi iznos, a trebalo bi da se sjeća tko je na lice mjesta donio novac. Dakle, postoji i svjedok!

Na drugoj strani morat će se istražni organi pozabaviti i kasnijim unapređenjima ovog policajca, pa čak i njegovim školovanjem. Ministar Stanislav Čađo na tom planu bio je veoma izdašan.

No, i dan danas Ribić uživa u blagodetima svojevremene pomoći ministru, a za to se brinu drugi saučesnici u fingiranju ovog stravičnog zločina – direktor Darko Ćulum i načelnik Mladen Marić.

Odlično se zna kako je Mladen Marić za samo četiri mjeseca dva puta unapređivan: od zapovjednika stanice prometne policije, preko načelnika odjeljenja (promet!) u Upravi policije, do načelnika CJB Banja Luka.

Došao je na upražnjeno mjesto Darka Ćuluma, koji je preraspoređen za načelnika Uprave policije u okviru njegovog daljnjeg projektiranja na poziciju direktora policije. Samo je trebalo da sačeka umirovljenje još jednog saučesnika, Gojka Vasića, inače neprevaziđenog bandita u povijesti MUP RS.

Za potrebe ovakve karijerne kombinatorike valjalo je unaprijediti i Nijaza Smajilovića na poziciju zamjenika direktora. Upravo po napredovanjima najbolje se može dokazivati tko je sve sudjelovao u ovom bezobzirnom prekrajanju istine i sprečavanju pravde.

Dakle, Nenad Radinković ne bježi od istine, a koja podrazumijeva i da je imao takmaca u fatalno okončanoj utrci. Koji je svojim Mercedesom udario u zadnji dio Audija, pa tako i producirao nezgodu. I koji je pobjegao s lica mjesta, nakon što je njegov suvozač Miloš Čubrilović Čubri pokupio otpale dijelove Mercedesa.

Znači, ostavio sam organima krivičnog gonjenja dovoljno vremana da odrade ono šta zakon i pravila struke nalažu. Mogu oni i nadalje odugovlačiti s reagiranjem, a samo kako bi Radinkovića primorali na odustajanje od svjedočenja ili likvidirali, baš kao što i ja mogu ovako sprovoditi “javnu istragu”.

(Nastavit će se…)

Autor: Borislav Radovanović / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI