fbpx

Javni Dokument o Stupnju Kvalifikacije i Znanja!!!

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

MOSTAR - Drage MaMe i brižne TaTe, Vaši đaci i studenti potaice šuškaju o Zlatnoj Diplomi... O čemu se tu radi? ZNA SE da su najblistaviji mozgovi hrvatskog kosmosa zaključili kako je međ' Hrvatima malo visokoškolskog kadra! Stoga su u duhu poduzetništava i dogovora s vlasnicima faksova, po svaku cijenu, odlučili nadoknaditi taj broj... A titula Zlatna Diploma dodijeljuje se visokoškolskim ustanovama, koje imaju ukupnu uspješnost preko 60% diplomiranih, čiji je uspjeh s iznimno visokim ocjenama-izvrsnih 9,65. A hrvatski narod dobija REZERVOAR ZNANSTVENE MISLI!

Baš ja moram progovoriti o tome. Čvrsto držim da rektor i dekani mu, znaju da se DIPLOMATIKA bavi povijesti i proučavanjem javnih dokumenata o položenim završnim ispitima. A do njih vodi samo jedan put. ZNA SE kako do uspjeha i drugim putem, i, nitko se ne srami zbog toga… No, generacije mladih vrlo jasno daju do znanja, da im se nimalo ne sviđa svijet: ni zlatnih, ni povlaštenih, ni lažnih, ni falsifikovanih diploma, ali ni svijet, u kojem se bahate-ODABRANICI uhljebljeni liderovom briljantnom pronicljivošću! Generacije novih diplomanata su svoje znanje i priznanja, ostavili za vrijeme koje nije došlo na naše prostore.

Danas je važnije poznavati psihološki profil i prošlost diplomaca/diplomica-raznih fela, jer je rizik puno veći, s obzirom za pozicije na koje pretendiraju, ako im je nepoznata, nego da imamo saznanja o lažnoj diplomi! Ideja-PRIZNANJA u JAVNOSTI je napuštena zarad instant slavom i prefesionalnim influencer statusom! Svojevrsna društveno-politička ambicija ovog vremena pretvorena je u PROGRAMIRANI ALGORITAM-trebamo određeni broj podobnih-svih fela, ne pitaju koliko ko zna… Za DIPLOMATIKU, nitko ne zna…Rektor? Smatram kako ljudi podcjenjuju neznanje i da nisu posve sigurni kome i na koji način služi znanje!? Mislite da oni s pravim osuđuju one s lažnim diplomama? Lažni su alibi za njihovo neznanje! Nemate ni klasnu borbu, između njih!Taj sraz vidljiv je jedino na svadbama-sjede na suprotnim stranama! Ipak, taj fantastični sraz umova ima nešto zajedničko-nepatvorenu ljubav spram Cecinih uglazbenih stihova. Združene snage umova. Plesom zaneseni od uspjeha! Koliko smo samo svi mi ponosni na njih…

Vidim ženu, djeluje kao pametna osoba…Je li? Potpuno je stilski izgrađena od sintetičkih vlakana: poliestera-poliamida-akrila-elastina, sve je od plastike… Sve je na njoj lažno, osim, dvije prave diplome, koje nosi u cekeru od torbe, hvalisajući se s njima u javnosti! S pravom! Edikt o dvije diplome, ipak nije je spriječio da preuzme direktorsku poziciju nepostojeće glazbene institucije-Simfonijskog Orkestra Mostar! Umal’ da zaboravim, ona s dvije diplome nikako da progleda i da vidi-da joj fali nekoliko sekcija prema vrsti instrumenata i jedno 100(stotinjak najmanje) simfoničara… Što želim naglasiti, da svojevrsna osobna i društveno-politička ambicija i javna priznanja, kod određenog broja likova, izaziva nadahnuće za obmanom vlastitih diploma! Već viđeno, poznati su Vam najdrastičniji primjeri u najnovijoj našoj povijesti: tri doktora znanosti, tri titulara s najvišim javno priznatim stupnjem znanja dr.Prlić-dr.Silajdžić-dr.Karadžić, vodili su najkrvaviji građanski rat u BiHi! Sva trojica dijelili su akademsku disciplinu-ratnog profiterstva… Dok krv teče ulicama….

Ovo nije sve na što ciljam. Jedna od mojih mnogih mana je municioznost detalja oko diploma, koje su u nekom prošlom vremenu bile određene za povlaštene, koji se ni danas nisu istakli-prazne su im profesionalne biografije! Svojim diplomama dodali su samo kovanice: monetna-domoljubna-stožerna-birokratska! Nije hajka na lažne diplome… Uzkurac… Nizkurac mi je i za prave diplome. Naime, zamislite situaciju, svakodnevno se događa: imate kretivni i inovativni um, zajednica zna njegov potencijal, želi ga podržati, no, zbog birokratskih barijera a ZNA SE tko stoji iza njih, ne možete…

Da se mene pita izdavao bih diplome za stvaratelje. Na potezu su prosvjetitelji. Izvolite!!!

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI