fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Je li na dnevnom redu i šut-karta Zlatku Lagumdžiji?!

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Članovi SDP-a koji se odluče da budu dio novoformiranog Socijaldemokratskog pokreta, odnosno Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) sami sebe eliminiraju iz Socijaldemokratske partije BiH, kazao je Nikšić.

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine zasjedat će danas, 18. svibnja, a članovi bi, između ostaloga, trebali razgovarati o pripremama za predstojeći sedmi Kongres stranke zakazan za 8. lipanj na kojem će se birati predsjednik.

Planirano je i utvrđivanje prijedloga kongresnih dokumenata koji bi 8. lipnja trebali biti usvajani, uključujući i prijedloge izmjena stranačkog statuta, u okviru kojih je i uvođenje funkcije zamjenika predsjednika SDP-a.

Što kaže Statut SDP BiH?

SDP trenutno nema funkciju zamjenika predsjednika, već ima osam potpredsjednika. Inače o broju potpredsjednika odlučuje Glavni odbor, te u narednom sazivu broj potpredsjednika može biti i drugačiji.

Prema nekim špekulacijama, i to unutarstranačkim, danas će Glavni odbor SDP učiniti i još jednu stvar – izbaciti iz stranke Zlatka Lagumdžiju, kojeg vežu za osnivača Socijaldemokratskog pokreta. Da to nisu samo špekulacije indirektno je potvrdio i sam predsjednik stranke Nermin Nikšić kada je u nedavnom medijskom gostovanju rekao, citiramo: „Članovi SDP-a koji se odluče da budu dio novoformiranog Socijaldemokratskog pokreta, odnosno Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) sami sebe eliminiraju iz Socijaldemokratske partije BiH. SDP SPD tretira kao novi politički subjekt na bh. sceni“.

Ipak, hoće li doći do izbacivanja Lagumdžije je pod velikim upitnikom, jer po Statutu SDP-a, član se briše iz evidencije,između ostalog, ukoliko pristupi drugoj političkoj stranci, a koliko znamo SPD (još uvijek) nije stranka, iako ga svi na političkoj sceni tako doživljavaju.

Podsjetimo, Ivo Komšić, Zoran Mikulić, Miro Lazović, Emir Zlatar i Zlatko Lagumdžija su kadrovi SDP-a BiH koji se nalaze u Inicijativnom odboru SPD-a. Dodajmo i to da je Inicijativni odbor utvrdio prijedlog dokumenta o osnivanju Pokreta, koji će konačno usvojiti Skupština Pokreta, a koja će se održati početkom lipnja u Sarajevu.

Biraju i novog predsjednika

Jedna od tema današnje sjednice GO trebalo bi biti formiranje vlasti u Tuzlanskoj županiji koju bi trebali činiti SDP, Savez za bolju budućnost (SBB) i Partija demokratskog progresa (PDA).

Planirano je i da Glavni odbor usvoji financijski izvještaj za prethodnu godinu kao i plan za ovu godinu.

Posjetimo još da će unutarpartijski izbori za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH biti održani 26. svibnja, a tri člana su izrazila želju da se kandidiraju za predsjednika.Uz aktuelnog predsjednika Nermina Nikšića, kandidati su Svetozar Pudarić, te načelnik Lukavca Edin Delić. B.K.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});