fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Je li samo Čović u pitanju ili cijeli jedan narod?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Uistinu, bilo je malo čudno po prvi put čuti od Dragana Čovića izraz „naši prijatelji Bošnjaci“ i zamolbu da svaki narod bira sebi predstavnike, onako kako su se deklarirali i kandidirali na listama. Izmjene Izbornog zakona trebale su se dogoditi, ali nisu. Zbog tromosti i nemoći domaćih institucija, čak i zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda zemlje u koju se neki kunu pa joj, samim time što ne provode odluke Ustavnog suda, na čudan način iskazuju ljubav.

Ako se nije dogodilo da se izmijeni IZ, Čović je, svjestan opasnosti zvana Željko Komšić, pokušao utjecati na svijesti „naših prijatelja Bošnjaka“, ali kasno i neutemeljeno jer suradnja s Miloradom Dodikom i baš prijateljevanje s njim, spominjanje „trećeg“, planovi „B“ i „C“, nisu zaboravljeni ni oprošteni. I reisu-l-ulemaKavazović je u velikom intervjuu Večernjem listu istaknuo da treba svaki narod sebi birati, ponavljalo se to danima da bi danas opet u istim novinama bilo govora o tome da su i neki islamski vjerski poglavari u džamijama, u petak pred izbore, sugerirali da se bira Željko.

Potonji sam nije morao ni mrdnuti da vrijedi spomena, kamoli plaćati ogromne iznose za predizbornu kampanju. Bilo je dosta pričati da će njegovim ustoličenjem zaustaviti nacionalistu Čovića, jer, na što bi ličila ova država da dvojica nacionalista zauzmu mjesta u Predsjedništvu. Tko zna, možda bi raskopali ionako rascijepanu siromašnu državu. Time je Željko privukao tih 170 ili 180 tisuća glasova, većinom glasova ljudi koji nisu u isto vrijeme dali glas i njegovoj stranci, koja jest polučila određeni izborni uspjeh.

Zbog svega navedenoga se pitamo je li tih 170 ili 180 tisuća Bošnjaka (brojka ovisi i o ono malo Hrvata koji su dali glas Komšiću, njih čak 40 u Grudama, recimo) ne voli Čovića i HDZ BiH? ne vole dotičnog NJEGA pa su se oglušili o „prijateljske“ pozive i ustoličili njegova protivnika.Ili ne vole cijeli jedan narod te uistinu su željeli nametnuti tom, najmalobrojnijem ali ipak konstitutivnom narodu, političkog predstavnika kojega taj narod u ogromnoj, ogromnoj većini ne želi?

Ako je Bošnjacima koji su glasali za Komšića mrzak Čović, kao političar ili čovjek, nebitno, onda trebaju znati da on jest dobio najuvjerljiviju potporu od Hrvata od kada se natječe u politici, ali treba znati i to da sami Hrvati u većini nisu dali glas Čoviću. Nisu ni nekome drugome baš u velikoj mjeri jer, nažalost, većina ih je ostala tu nedjelju kod kuće, s mučninom na sami spomen ove i ovakve, ma cjelokupne politike zbog koje i treba žaliti. A ako je Bošnjacima koji su glasali za Komšićamrzak cijeli narod, onda se treba sjetiti da je bio taj političar već dva puta na istom mjestu na koje je i sada izabran, pa nije učinio ništa bitno ni pozitivno. Nikome. Niti je uspio pokušaj, ako ga je bilo, istrebljenja Hrvata, iako je bilo nacionalnog i političkog zatiranja prava tog naroda u ovoj državi, jer ne zna obični čovjek zašto još ne radi tv kanal na njegovom jeziku, i kako je moguće da neki Refko postane Hrvat preko noći pa tvori vlast.

Ako će ova država preživjeti, onda će preživjeti sa svim svojim konstitucijama i sa sva tri naroda. Ako je neće biti, doći će do vjerojatno krvavog razlaza. Na žalost sviju (nas) koji uistinu nemaju unutarnji poriv mržnje i koji bi voljeli da postoji politički kompromis. Kako god bilo, do tada smo prisiljeni na suživot. Ako ništa, opet na taj politički suživot.

Velikom broju Hrvata nije draga politika koju vodi HDZ BiH, sa svojim poltronskim i služanskim namještenicima, i to se vidi na rezultatima izbora jer da je drugačije, danas ne bi pričali o Komšiću kao članu Predsjedništva i imao bi Čović preko 200 tisuća glasova. Ali isto tako, većini Hrvata nije ni drago da im ovaj suživot sa ostala dva naroda nameće Komšića. Izreka živi i pusti živjeti, tako postaje, biraj i pusti drugome da bira sebi.

Proći će i ove četiri godine pred nama. A kako će se odvijati stvari na terenu, ne ovisi samo o nama već i o posjetitelju iz devetog kruga Danteova pakla, o toj međunarodnoj zajednici koju tvore brojni čimbenici i koja na Balkanu eksperimentira i provodi svaka svoju politiku. Sveukupno gledajući, tko nas vodi i koga smo godinama birali, nismo ni zaslužili bolje.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});