fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

JE LI SLUČAJNOST DA SU STALI NA OVU STRANU?! Evo koga je podržao Europski sud pravde u sukobu Soroša i Orbana

Autor: Fena

Europski sud pravde (ECJ) presudio je u utorak da zakon usvojen u Mađarskoj 2018. godine kojim se prijeti zatvorskom kaznom svima onima koji podržavaju tražitelje azila predstavlja kršenje zakona EU, prenosi dpa.

Zakon, koji je ciljao na nevladine organizacije za prava migranata, nazvan je “Stop Sorošu” – što je referenca na milijardera Georgea Sorosa koji živi u SAD-u, koji je preživio Holokaust, a rođen je u Mađarskoj.

“Kriminalizacija takvih aktivnosti utječe na ostvarivanje prava koje jamči zakonodavstvo EU u pogledu pomoći podnositeljima zahtjeva za međunarodnu zaštitu”, navodi se u priopćenju ECJ-a.

Vladajuća stranka u Mađarskoj je kontinuirano kršila zakon EU tako što je prijetila kaznom do godinu dana zatvora ljudima koji pomažu tražiteljima azila.

Skupine za prava migranata pozdravile su presudu.

“Od sada, ponovno možemo služiti našim klijentima bez prijetnje zatvorom”, rekla je za AFP kopredsjedavajuća Mađarskog helsinškog odbora (HHC) sa sjedištem u Budimpešti Marta Pardavi.

Ona je pozvala vladu krajnje desnice u zemlji koju predvodi Viktor Orban “da ne sabotira implementaciju odluke suda EU.”

Ova presuda označava pobjedu Europske komisije protiv politike Orbanove vlade oko migrantske politike.

Prošle godine, ECJ je uspio natjerati Mađarsku da zatvori pogranične kampove za migrante i izbjeglice nakon što je sud presudio da su to centri za pritvor. Ali Budimpešta je ignorirala i tu presudu protiv neselektivne i često nasilne deportacije tražitelja azila.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});