fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

JEAN-MICHAEL mučki je ubijen na Ovčari. Prije smrti je rekao: Ovo je klaonica

Autor: Dnevno.ba

Jean-Michael Nicolier rođen je 1. srpnja 1966. godine u francuskom gradu Vesoulu. Početkom Domovinskog rata, u srpnju 1991. godine, mladić se, usprkos majčinom preklinjanju, uputio u Zagreb, pa se priključio Hrvatskim obrambenim snagama na ratištu kod Karlovca.

“Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje”, rekao je Nicolier prije odlaska na ratni put koji ga je u rujnu 1991. zajedno s posljednjim dragovoljcima HOS-a doveo do Vukovara.

“Francuz”, kako su ga zvali suborci, na vukovarskom je Sajmištu ranjen 9. studenoga, devet dana kasnije je iz bolnice odveden na Ovčaru u hangar sa zarobljenicima gdje su ga, prema iskazu svjedoka Dragutina Berghofera Belog, četnici prvo “samljeli batinama”, pa ga je potom metkom dokrajčio Spasoje Petković zvan Štuka. On je nakon mučkog ubojstva Nicolieru iz džepa uzeo 20 franaka, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Imaju sliku polja na kojem je pokopan, ali ne znaju lokaciju

Paul Nicolier, brat legende obrane Vukovara Jean-Michela, ubijenog na Ovčari, potvrdio je lani za HRT da je njegova majka nedavno dala opsežan četverosatni iskaz osječkom državnom odvjetništvu.

Pritom je, kazao je, posvjedočila da im je u međuvremenu suspendirani policijski istražitelj Nikola Kajkić prije dvije godine pokazao snimku polja i rekao da se tu nalaze posmrtni ostaci Jean-Michela Nicoliera, ali da još ne znaju gdje je to mjesto.

Majka objavila pismo

Majka Jean Michela prije dvije je godine objavila pismo svom preminulom sinu.

“Tebi, moj sine Jean-Michele,

1. srpnja 2019. imao bi 53 godine. U studenom će proći 28 godina otkako tražimo 63 nestala tijela mučenika s Ovčare. Bez uspjeha! Prokleti rat!

Dio mog bića, uključujući i razum, otišao je s tobom. Tvoja prisutnost, tvoj osmijeh, tvoja ljubaznost, naši razgovori… Sve to čini tvoju odsutnost teškom.

‘Jednog bića nema i sve je pusto.’ Što se mene tiče, upravo je tako!
Stalno si sa mnom. Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da!

Mama”

I francuskoj televiziji je rekao da ne želi iz Vukovara

Od dolaska u Vukovar Jean-Michel se s obitelji čuo samo tri puta.

“Tri puta je imao telefonske kontakte s obitelji, pričao je o agresiji Srba”, sjeća se Paul.

Posljednji put su se, kaže, čuli 21. listopada. Jean-Michel je u vukovarskoj bolnici francuskoj televiziji rekao da ne želi napustiti Vukovar.

Francuski reporteri razgovarali su s njim nekoliko sati prije nego što je Jean-Michel odveden na Ovčaru. Mladić je sunarodnjacima tadašnju situaciju u Vukovaru opisao riječju klaonica. “Klaonica, klaonica, klaonica”, rekao je odjeven u plavičasti ogrtač.

“Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. U Vukovar sam došao kao dragovoljac. Mislim da im trebam pomoći. Vukovar je moj izbor, i u dobru i u zlu”, riječi su Nicoliera zauvijek zabilježene na snimci.

Zbog zasluga u obrani Hrvatske predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je odlikovao Jean-Michela Nicoliera Redom Nikole Šubića Zrinskoga, a odličje je primila njegova majka Lyliane Forunier.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});