fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

JELKA MILIĆEVIĆ: Još nema novca za razvojačene branitelje

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Ni tehnički ni finansijski nije moguće da od 1.lipnja počne primjena zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji , istakla je ministrica financija FBiH Jelka Milićević u razgovoru za „Avaz“.

Na tom zakonu radili su predstavnici vlasti i braniteljskih udruženja. Branitelji  su zatražili i da zakon stupi na snagu 1. lipnja , umjesto 1. listopada , što su u Ministarstvu za pitanja boraca ocijenili mogućim.

Izmirenje presude

– O zakonu se moraju izjasniti kantoni i Savez općina i gradova, pa ide javna rasprava, tako da tehnički nije moguće da ide od 1. lipnja . Drugi problem je financijska podloga. Najružnija je situacija da date nekome pravo i da ga ne može realizirati. Ta se sredstva moraju osigurati u okviru 315 milijuna KM koje ima Ministarstvo za pitanja branitelja. U svim razgovorima isticalo se da početak primjene zakona od 1. listopada . To bi se moglo servisirati od onoga što ostane od tih 315 milijuna. Ali da ide od 1. lipnja  je moguće. To je populistička poruka koja se šalje borcima – naglasila je Milićević.

Kazala je da je neprovediv i zaključak Vlade FBiH, donesen bez njenog prisustva i na zahtjev premijera Fadila Novalića, da se uradi rebalans budžeta, i to tako da se od 40 milijuna maraka namijenjenih za izmirenje presuda državnim službenicima, odvoji 15 milijuna upravo za financiranje boračkog zakona. Isplate po ovim presudama blokirane su jer Novalić, i dalje, ne želi potpisati nalog, zbog čega Sindikat FMUP-a priprema i krivičnu prijavu.

– Imamo obvezu izmirenja presuda za uposlenike koji su vezani uz proračun. Koliko su ispravne, nemam pravo preispitivati. U ovom trenutku to je oko 80 milijuna KM i pri izradi proračuna na Vladi smo definirali da se ove godine realizira 50 posto presuda. U trezoru imamo definirano 13 milijuna maraka po tom osnovu za prvi kvartal i dok se taj novac ne povuče, ne možemo raditi rebalans – pojasnila je Milićević.

Premašili tri posto

Komentirala je i zahtjev poljoprivrednika koji, uz prijetnju blokada, traže da kroz rebalans bude osigurano tri do šest posto budžeta FBiH za poticaje.

– Proračun se sastoji i od primitaka, što znači da smo dužni izdvojiti tri do šest posto i od onoga što su krediti. Realno je da to ide od ukupnih prihoda i kad se to gleda, mi smo premašili tri posto – rekla je Milićević.

Prijava saradnika ružna je stvar

Na pitanje hoće li nešto poduzeti s obzirom na to da je u više navrata ukazivala da Novalić krši poslovnik i zakone, odgovorila je da je prijava najružnija stvar koja se može desiti između saradnika.

– Mi smo neminovno upućeni jedni na druge. Niko od nas ne može biti iznad drugih, i ponekad to neko zaboravi i želi nešto nametnuti. Moramo pričati o problemima, tražiti kompromise. Na primjeru usvajanja proračuna pokazali smo da to možemo. Ali, kada pokušamo nametnuti volju jedne političke opcije, onda to ne da nema rezultata, nego stvori probleme – kaže ona.

 

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});