fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Jerlagić: OSCE bi trebao omogućiti djeci da uče Bosanski jezik, a sve mi ovo smrdi na kuhinju Srbije

Autor: Patria

SARAJEVO - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH na današnjoj sjednici donijet će zaključak o dopisima koje je dobilo nakon što je Tužitelljstvo BiH odbilo da OSCE izvrši uvid u spise predmeta ratnih zločina. VSTV o uvidu u spise ima drugačije mišljenje od Tužilaštva, piše novinska agencija Patria.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH smatra da ni po Dejtonskom mirovnom sporazumu ni po bilo kom međunarodnom aktu OSCE nema pravo niti dozvolu da traži takvo nešto, da vršlja po predmetima Tužiteljstva BiH.

– To daje dodatne elemente Miloradu Dodiku da onda potvrđuje da se stranci miješaju u te procese u BiH. Volio bih da znam da li je OSCE i osobe koje ih predstavljaju igdje u svijetu ili regiji uradili takvo nešto pa da nam izjasni iz OSCE-a to potvrde. Ovo mi sve smrdi na susjednu istočnu zemlju – Srbiju, jer znamo da je predsjednik OSCE-a Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Srbije i da ovo ima veze sa kuhinjom istočnog susjeda – kazao je Jerlagić.

On je dodao da bi bilo dobro da se OSCE uključi u ono što im je u mandate, a to je stvaranje uslova bošnjačkoj djeci da uče Bosnaski jezik, ustavni jezik u manjem bh. entitetu, a da se ne bavi predmetima Tužilaštva BiH.

– Nadam se da se VSTV neće staviti na stranu OSCE-a jer po Deytonu isključivo pravo na to ima OHR – dodao je Jerlagić.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});