fbpx

Jeste li se ikada zapitali kako izgledaju telefonske sjednice Vlade FBiH

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Ministri u Vladi Federacije BiH prilikom održavanja hitnih telefonskih sjednica, što je uređeno posebnim zaključkom, glasaju telefonski, SMS-om ili mailom.

Hitne telefonske sjednice, kao i prilikom odražavanja redovnih sjednica u Vladi Federacije BiH, zakazuje premijer u konsultaciji s dopremijerima, a na takvim sjednicama se usvajaju tačke dnevnog reda isključivo vezane za određene neodgodive rokove.

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodikačkog rata Salko Bukvarević kazao je za Klix.ba da ministri bivaju obaviješteni mailom i SMS porukom da se materijal nalazi na portalu Vlade FBiH.

“Ministri mogu pristupiti materijalu, nakon čega se izjašnjavaju Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH o tome da li će glasati telefonski, SMS-om ili mailom. Kao i kod redovnih sjednica, možemo da se izjasnimo ‘za’, ‘protiv’ ili ‘suzdržano'”, kazao je Bukvarević.

U Vladi Federacije BiH postoji problem, prema drugom izvoru iz Vlade FBiH, zato što održavanje hitnih telefonskih sjednica nije riješeno poslovnikom, već zaključkom donesenim za vrijeme mandata premijera Nermina Nikšića.

Zaključci Vlade FBiH se ne objavlju u Službenim novinama pa tako nisu ni dostupni javnosti. Sjednice su, navode naši izvori, uglavnom kratke i jednostavne, i ne postoji poseban sistem za njihovo zakazivanje i održavanje.

“U Poslovnik o radu Vlade se ne može ugraditi član vezan za održavanje hitne telefonske sjednice zato što stalno postoje zahtjevi ljudi iz hrvatskih stranaka. HSP je, naprimjer, za vrijeme Nikšićevog mandata tražio paritet u odlučivanju, odnosno nacionalni konsenzus”, kazao je naš izvor.

Navodi da se, shodno poslovniku, odlučuje većinom glasova i da bi eventualno regulisanje pitanja održavanja hitne telefonske sjednice otvorilo regulisanje drugih osjetljivih pitanja vezanih za nacionalni konsenzus.

“Kad je Nermin Nikšić napustio sjednicu Vlade FBiH, bio je pokušaj Jerka Ivankovića Lijanovića, u saradnji sa Strankom demokratske akcije, da se mijenja poslovnik na način da i zamjenik premijera može zakazivati sjednice”, istakao je naš izvor.

Podsjeća kako je Nermin Nikšić nakon toga napustio sjednicu i da se dva mjeseca poslije toga nisu održavale.

“Naprosto se taj poslovnik iz tog straha ne dira. Ima dosta arhaičnih stvari, koje ne odgovaraju stvarnom stanju, ali se ne smiju otvoriti zbog ovoga”, kazao je naš izvor iz Vlade FBiH koji je izrazio želju da ne navodimo njegovo ime i prezime.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI