fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Jesu li Dragan Čović i Milijan Brkić razlog Margetićevog štrajka glađu već više od 40 dana?

Autor: Index.hr

ZAGREB - Aktivist Domagoj Margetić već više od 40 dana štrajka glađu. Odbija medicinsku pomoć i najavljuje da će štrajkati do smrti ili do ispunjenja zahtjeva. U deset točaka traži da mu se vrati obitelj koja ga je, tvrdi, napustila zbog laži paraobavještajnih službi, da razgovara s premijerom Andrejem Plenkovićem, da mu se omogući uvid u sve dosjee koje o njemu posjeduje država, da se riješe svi slučajevi napada na njega, da ga se skloni izvan države, da ga se vrati na posao…

Otkrio identitete zaštićenih svjedoka

Ovo nije prvi put da Domagoj Margetić štrajka glađu. Na gladovanje se, po dostupnim nam podacima, odlučio treći put. Prvi put štrajkao je glađu prije nešto više pod deset godina. Tada je pred sudom u Haagu bio optužen zbog otkrivanja identiteta i ugrožavanja života zaštićenih svjedoka. Margetić je 2004. objavio svjedočenje Stjepana Mesića pred sudom za ratne zločine koje je ovaj dao još 1997. godine kao zaštićeni svjedok. Kada mu je sud naredio da prestane objavljivati identitete zaštićenih svjedoka, Margetić je ustvrdio da ga je jednom prilikom otela paravojna skupina pod Mesićevom kontrolom. Zbog nepoštovanja haaškog suda završio je i u pritvoru, a morao je platiti i 10 tisuća eura kazne.

Opsesija Mesićem, Karamarkom, Brkićem…

Ono što je Margetiću tada bio Mesić posljednjih su godina Tomislav Karamarko te Milijan Brkić, a odnedavno i Dragan Čović. Opsesija.

Domagoj Margetić u javnosti se počeo pojavljivati početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Bio je tada jedan od mladih HDZ-ovih jurišnika, predsjednik Mladeži HDZ-a. U vrijeme kada je taj dio stranke bio daleko desnije nego sada. Tako je zapamćen kao predlagač zakona kojim bi se mladima ograničavalo trajanje noćnih izlazaka.

Iz tog perioda u knjizi “Antologija suvremene hrvatske gluposti” u izdanju Feral Tribunea ostale su zapisane dvije Margetićeve ideje koje su bile objavljene u prijedlogu Akta o zaštiti mladeži 1995. godine.

“Mladeži se posjet javnim plesnim priredbama, odnosno sudjelovanje u nastavi plesa poslije 24 sata omogućuje samo uz pratnju ili uz odobrenje osobe ovlaštene za odgoj” i “Mladeži je zabranjeno zadržavanje u dnevnim barovima i noćnim lokalima ili sličnim mjestima za zabavu. U ugostiteljskim objektima mladež se smije zadržavati samo za vrijeme objeda, uz pratnju osobe zadužene za odgoj”, predlagao je tada Margetić koji o svom djelovanju u HDZ-u posljednjih godina priča nešto drugačiju priču.

Kaže da je spašavao Srbe i borio se protiv kriminala u HDZ-u

Tvrdi da je bio dio tajne specijalne službe koja je spašavala Srbe iz neokupiranih dijelova Hrvatske. Po njegovim riječima iz države su izveli petstotinjak ljudi. Tvrdi i da je radio na sklanjanju dokumentacije tada već godinama pokojnog Ivana Krajačića Steve, jednog od najmoćnijih ljudi jugoslavenskog obavještajnog aparata.

U HDZ-u je bio, tvrdi Margetić, da bi se borio protiv korupcije. Iz HDZ-a je izašao 1997. godine i otad se povremeno bavio novinarstvom, ali i pokušavao se vratiti u politiku. Bezuspješno. Vodio je neuspješno okupljanje pristaša Borisa Mikšića nakon što je Jadranka Kosor kroz iglene uši pretekla tog biznismena i ušla u drugi krug predsjedničkih izbora. Pokušavali su pokrenuti revoluciju koja se svela na prosvjed za jednu noć.

Surađivao s Hrvatskim slovom, pokrenuo portal

Nakon što je neko vrijeme surađivao s tjednikom Hrvatsko slovo, 2005. godine pokrenuo je, danas ugašeni, portal Necenzurirano. Na njemu je često objavljivao dokumente čiji se izvor mogao locirati u tajnim službama. Neki od tih dokumenata zaista su bili autentični, dok su drugi bili čisti falsifikati. Osim za Necenzurirano, pisao je za još neke manje portale i dosta aktivno vodio blog.

Napisao je dvije knjige “Stipe Mesić – dosje izdaje, neautorizirana biografija hrvatskog predsjednika” za koju je prije izdavanja tvrdio da ju je zaplijenila i uništila tadašnja Protuobavještajna agencija te “Bankarska mafija” o Hypo banci. Bio je jedan od članova organizacije pod nazivom „Ekspertni tim za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala jugoistočne Europe“ koja je između ostalog početkom dvijetisućitih uspjela iznjedriti dokument u kojem se tvrdilo da je zločin u Srebrenici izmišljen.

Dvaput fizički napadnut

Domagoj Margetić često je gostovao u policijskim postajama, on sam tvrdi da je više od 250 puta bio pozivan na informativne razgovore. No posljednjih godina češće je dolazio sam prijaviti prijetnje i napade. Prije tri godine napadnut je betonskim blokom i tada je teško ozlijeđen. Prije dvije godine, pak, plastičnom bocom i nije teže ozlijeđen, ali je iz predostrožnosti nosio Šancov ovratnik. Lani je pak prijavio prijetnje smrću i provalu te krađu opreme i dokumentacije. Godine 2016. zaskočio je Kolindu Grabar Kitarović na konferenciji o slobodi medija i počeo vikati da mu otkrije tko je naručio da ga se ubije.

Tvrdi da ga je žena ostavila zbog paraobavještajnih laži

Situacija oko Margetića eskalirala je ovoga ljeta kada ga je napustila supruga. On tvrdi da su joj došli Karamarkovi tipovi iz paraobavještajnog podzemlja i ispričali joj laži o njemu. Povjerovala im je i napustila ga. Tvrdi da se to dogodilo jer je istraživao Dragana Čovića i Milijana Brkića. Na to se nadovezala smrt Vladimira Dodiga Trokuta, konceptualnog umjetnika i osnivača Anti muzeja. Margetić je Trokutovu smrt proglasio sumnjivom jer su njih dvojica, kaže, bili na tragu Göringove zbirke – kolekcije umjetnina ukradenih za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Mreža TV na kojoj je od 2016. vodio i uređivao emisiju Necenzurirano Margetiću je 5. rujna otkazala suradnju. Nekoliko dana kasnije počeo je štrajkati glađu. I čini se da je odlučio umrijeti ne vrati li ga država na posao i ne vrati li mu se supruga.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});