fbpx

JOSIP ŠIMIĆ: Sabrana nedjela Semira Efendića – Na njegovoj (ne)savjesti leže tri ugašena života!

Autor: Josip Šimić

SARAJEVO - Danas je vrlo teško govoriti o poštenju, dobrom ponašanju, karakteru svakoga čovjeka, a osobito Semira Efendića, načelnika općine Novi Grad Sarajevo. Ponašanjem i nedjelima prvog čovjeka SDA Novi Grad Sarajevo Semira Efendića, uposlenici te općine, ali i novogradska raja nesumnjivo su dovedeni u nezahvalnu poziciju. Visokorangirani član SDA stranke i „visoki“ politički dužnosnik lokalnog kvazi karaktera, nadobudni načelnik Semir Efendić odavno se „oteo“ kontroli i uništava, kako fizički, tako i psihički sve oko sebe. Malverzacije, kriminal, nezakonita djela, otkazi na poslu, bahato ponašanje, drskost, bezobrazluk i nezahvalnost, pa čak i ubojstva, samo su neki od epiteta, koji se pravom pripisuju karakteru, djelima i aktivnostima Semira Efendića.

Starogrčki dramatičar Sofoklo (495. pr. Krista – 406. pr. Krista), jedan je od trojice starogrčkih tragičara, zajedno sa Eshilom i Euripidom. Napisao je oko 130 drama, a od njegovih dijela sačuvano je i sedam tragedija, među kojima je najpoznatije djelo Antigona. Sofoklo je bio na prilično visokim državnim funkcijama, odnosno položajima. Njegovo ponašanje odlikovala je moralna strogost, a najpoznatija njegova izreka jest: „Država u kojoj ubojstva, nasilje i pojedinci ostaju nekažnjeni završit će u dubokoj tami“, i naša Bosna i Hercegovina je završila već odavno. Poučeni upravo karakteristikama i izrekom starogrčkog dramatičara Sofokla u tome svjetlu valja razvijati i nasuprot tome prikazati sve ono o čemu dalje budemo govorili o Semiru Efendiću, ali upravo na njegovom primjeru i djelima pokazati, da su na slučaju Semira Efendića država i pravosuđe pali na ispitu i to zauvijek.

Ova priča bit će duga, a bojim se, kako je Efendić krenuo, da bi mogla biti i duža!

Posljedica sile i bahatosti su početak svakoga ‘ko se domogne vlasti i ‘ko misli, da je svijet počeo, kada je on došao na vlast. Što bi rekli stari: „Daj čovjeku vlast i vidjet ćeš, kakva je fukara“! Semir Efendić nadmašio je fukaru! Sjećam se, bila je subota 17. 03. 2018. godine idealan dan za odmor, laganu šetnju uz proljetni povjetarac, a potom šok, mobilni mi signal daje, upitah se šta je?! Hitro se javim i čuh samo glas: „Josipe pogledaj portale“! Otvorim, kad šok: „Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo automobilom usmrtio pješaka“!

Podsjećanja radi, dana 17. 03. 2018. godine u 14:30 sati u ulici Zagrebačka, općina Novo Sarajevo, dogodila se prometna nesreća. Tom prilikom došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka Emira Selimovića, rođen 1941. godine, nastanjen u Sarajevu, od strane motornog vozila marke VW Golf, registarskih oznaka K62 – 661, kojim je upravljao Semir Efendić. U ovoj teškoj prometnoj nesreći, povrede opasne po život zadobio je Emir Selimović, dok mu je liječnička pomoć ukazana na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, gdje je istoga dana oko 18 sati preminuo. Istoga dana, oko 19 sati slobode je lišen Semir Efendić zbog postojanja osnova sumnje, da je počinio teško krivično djelo iz člana 336. stav 4. KZ F BiH, a u vezi sa članom 332. KZ F BiH (Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa sa smrtnim ishodom). Efendić je predan u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS.

Sjedoh i gledam onako: ne dao Bog nikome, šta zadesi Semira Efendića?!

„Vratiše se sjećanja na period 2012. godine i prve pobjede na izborima, kada je naš član Semir Efendić uvjerljivo pobijedio i voljom građana postao načelnik općine Novi Grad Sarajevo. Da nam je bilo drago, bilo je, uspjeli smo napokon, da dovedemo našeg mladog perspektivnog člana. Ma mi smo u njemu vidjeli onoga, ‘ko je trebao, da bude prvi u Bošnjaka. Mislili smo mlad momak očekivat je, da će pun elana prionuti na posao za dobrobit građana. Prvo obraćanje načelnika Efendića bilo je riječima: „Ja znam kako se radi“. Krenu ta načelnička avantura našeg partijskog brata Semira Efendića. Službeno auto, službeni mobitel, vrata se sva otvaraju, ma ‘ko u bajci…“ – tvrde naši sugovornici, i nastavljaju: „Međutim, čaršija ‘ko čaršija, poče priča po priča. Kažu rasturio rumeni Efendić, Damirove crvene otjerao sve i crvene i zelene. Okomio se kažu i na žene, laje na njih ne popušta i na sve druge partijaše, koji nisu u SDA, a i one, koji su u SDA, a nisu njegovi miljenici“ – zaključuju naši sugovornici!

Počeo je Semir Efendić dovoditi svoje poslušnike i najzaslužnije za izbornu pobjedu 2012. godine, kada je uvjerljivo pobijedio za načelnika. Pa tako, dovede nekadašnjeg vijećnika SDA u općinskom vijeću općine Novi Grad Sarajevo, a danas poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo, inače kantonalnog hadžiju Safeta Mešanović. Semir Efendić je Mešanovića postavio za svoga savjetnika sa zadatkom, da kontrolira i rad službe investicija i službe za inspekcijske poslove.

Safet Mešanović nije imao ni VSS, što je tadašnji zakon propisivao. Međutim, Efendić ga je zbog predizbornih zasluga i financijske pomoći nagradio navedenim radnim mjestom. Naravno, da je ovo Mešanović obilatio iskoristio. Sve poslove, koji su na sanaciji objekata, koji su u vlasništvu općine, krovovi na zgradama…, dobio je naravno hadžija Semir Mešanović preko firme „Hemswork“, a zatim i firme „Hadžić gradnja“. Krenulo se od manjih poslova sanacije krova na općini, koji i dalje kisne, a onda hadžija Mešanović dobi da gradi hotel „Emiran“ u Nedžarićima, pa poslovni objekt „Venera“ u Nedžarićima, pa poslovni objekt iza Grave osiguranja, nekadašnja buregdžinica, koja trenutno zbog pojave podzemnih voda zjapi samo prazna.

Sve je ovo rađeno uz obilatu pomoć hadžije Mešanovića na izmjenama, kako regulacijskih planova, tako i pomoći na dobijanju pozitivnog stručnog mišljenja. Ne smije se izostaviti, da su ugovori sa općinom o svim pomenutim radovima išli preko firmi „Hadžić gradnja“ i „Hemswork“. Kada su mnogi vidjeli, da se ovaj kantonalni hadžija osilio, tadašnji predsjednik SDA Novi Grad Sarajevo Huso Ćesir pritisnuo je svog poslušnika Semira Efendića i nestade hadžije Mešanovića iz općinskih struktura. Hadžija ne bi bio hadžija, da se ne pojavi u funkciji poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo. Obzirom, da nije bio u ratu od 1992. 1996. godine, glasao je i podržao prijedlog, da se školi u Dobroševićima da ime „Mustafa Busuladžić“.

Sljedećg poslušnika, kojeg je Efendić doveo bio je Đenan Šarkinović, kojeg iako stranog državljanina (R. Austrije), Semir Efendić postavi također za savjetnika. Međutim, i on nestade bez traga iz općinskih struktura, a da nakon toga načelnik Efendić nikada nije odgovarao za ovakav nezakonit angažman stranog državljanina.

Efendić je doveo i Elvira Resića za savjetnika, a kasnije ga postavi za pomoćnika načelnika u službi za lokalnu samoupravu. Kasnije, kao što je poznato, Resića postaviše za predsjednika CIK-a općine Novi Grad Sarajevo, te za direktora TVSA. U ovoj nedavnoj konotaciji političkih igara, jedan od uvjeta je bio, da bi SBB podržao i glasao za imenovanje Adema Zolje na poziciju premijera Kantona Sarajevo, bila je smjena Elvira Resića sa pozicije direktora TVSA. Naravno, Resić je sam podnio ostavku, jer je sebe za svaki slučaj osigurao veoma dobrim i plaćenim mjestom u općini, koje je „zaledio“ prilikom preuzimanja funkcije direktora TVSA.

Sljedeći Efendićev poslušnik bio je Hamdija Dizdar u početku savjetnik, a onda „konkursnom procedurom“ postavljen na mjesto načelnika u službi investicija i komunalne infrastrukture, a danas pomoćnik načelnika u Službi za obrazovanje, sport i kulturu.

Nezir Hadžić – momak, koji je prvo radio na očitovanju vodomjera u KJKP VIK Sarajevo, a nakon kratke neuspješne avanture direktora KJKP VIK Sarajevo, nakon što ga je bivši premijer KS Elmedin Konaković smijenio sa pozicije direktora, načelnik Efendić prima ovoga neostvarenog nitkova za svoga partijskog druga i savjetnika. Samo neznamo, da li je savjetnik za vodomjere, ali znamo, da savjetnik Nezir dođe na posao kad’ hoće i ode kad’ hoće. Kako su ljudi upućeni jedni na druge, a kako ne bi bio sam, Efendić dovodi i izvjesnu gđu. Šaćiru, koja je zajedno u paketu sa Nezirom Hadžićem zbog nesposobnosti smijenjena u vodovodu. Naravno, Šaćira je dobila adekvatno mjesto – pomoćnice načelnika.

Tu je i Amil Šukalo, poznati, ali bivši maneken, koji je bio postavljen za direktora „Lokoma“, pa zbog silnih malverzacija smijenjen. Nakon dovođenja niza gore nabrojanih uhljeba, Efendić je počeo dovoditi i sitnije, manje zaslužne za njegov izborni uspjeh. Tako dovede i Mersu Kusturu, koga postavi za sekretara uprave od kojeg sve zlo polazi, zatim Sanela Kasapovića (iako mu prezime sve govori – Kasapin), nečovjek, koji je ostavio ženu i bolesno dijete, te ponovno oženio i tu drugu zaposlio u „Lokom“, istoga postavi za savjetnika, a sada već skoro pet godina za pomoćnika Službe za urbanizam, stambene – imovinsko – prave poslove i katastra nekretnina.

Naravno, tu je i Aida Ćurevac, koja mu treba za izmjene i dopune regulacijskih planova, kao i sve ostale malverzacije u građenju na općini Novi Grad Sarajevo. Jedna u nizu takvih malverzacija i mahinacija je izuzimanje zemljišta iz zone zabrane gradnje, te izdavanje građevinske dozvole firmi „Hifa – Oil“ za gradnju benzinske crpke.

Udario je Semir Efendić „momački“  na svakoga, ne gleda ni na godine, a još manje na radni staž. „Mislili smo hajd smijenio je prve Damirove suradnike postavio svoje podobne i zaslužne, sad će stat, a on naš partijski jaran u kojeg smo se kleli, udari na sitnu „buraniju“, one normalne male, a velike ljude, što rade i šute“ – tvrdi naš izvor.

Tako udari na Adnana Arifa i poče ga Efendić šikanirati. Adnan Arif čovjek u godinama, srce slabo, ali tortura mlađanog rumenog Efendića učini ipak svoje. Arif dođe ujutro na posao, sjede za stol i puče srce, krv na usta, osta na  mjestu mrtav. Zataška se to sve, Arifova porodica ne optereti Efendića, baš kao niti porodica ubijenog pješaka Emira Selimovića. Arifa pokri „trava zelenog zaborava“, a da rumeni Efendić ne dođe ni na dženazu. Pokri zemlja sve, ‘al ne zadugo.

Kako vrijeme prolazi, idu projekti, predizborna obećanja, ma sve ko po loju. Poslušnici izvršavaju, a načelnik Efendić likuje, daje izjave, slika se po medijima i dalje mijenja neposlušne, niko bolji od njega. Sredio Efendić igrališta, parkove za djecu, ma ljepota vidjeti. U siječnju 2014. godine bilo je mnogo aktivnosti na izgradnji objekata, pa i dječijih igrališta. Hvalio se tada rumeni, a sada već blijedi Semir Efendić, na sva zvona puni ga mediji, daju slijedeće priopćenje:

„Uposlenici službe za investicije, komunalnu infrastrukturu i stambene poslove su pripremili neophodnu dokumentaciju za izvođenje radova na ugradnji sportske podloge od umjetne trave i sanaciju postojeće ograde na otvorenom igralištu u ulici Mustafe Kamerića u naselju Dobrinja. Nakon provedene procedure javne nabavke zaključen je ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem. Radovi na ovom projektu će započeti sticajem povoljnih vremenskih uvjeta, odnosno početkom građevinske sezone“.

U svibnju 2014. godine, općina Novi Grad Sarajevo, na čelu sa Semirom Efendićem je objavila, da „realizira projekt rekonstrukcije i uređenja sportskog igrališta u ulici Mustafe Kamerića u naselju Dobrinja, gdje se privode kraju radovi na postavljanju umjetne trave vrhunske kvalitete“. Ovo priopćenje je naslovljeno: „Dobrinja dobiva prvo sportsko igralište sa umjetnom travom“, a onda bum naslov: „Dječak stradao na Dobrinji kod Osnovne škole Skender Kulenović“! Nakon što ga je u glavu udarila stativa gola Salih Pečariz je 04. 10. 2015. godine preminuo na igralištu na Dobrinji. Metalna šipka gola, pala mu na glavu od koje je podlegao. Majka je tada gorko uzdisala: „Sin jedinac mi je umro na rukama. Kad sam stigla još je bio živ, grlila sam ga i ljubila, a on je jedva malo pogledao u mene“!

„Nakon vijesti o pogibiji Saliha Pečariza zalistah internet, press služba Novi Grad Sarajevo, kad tamo nema priopćenja, koje je ranije bilo: „Dobrinja dobiva prvo sportsko igralište sa umjetnom travom“, uklonjeno hitro sa stranice općine Novi Grad Sarajevo (pokušao da izbjegne odgovornost). Hajd sutradan ponovno uđem, kad ono vraćeno. Čaršija ne bi bila čaršija, da sve prva ne sazna. Kažu, vraćeno priopćenje, tek kada je portal „Radio Sarajevo“ objavio i raskrinkao, da je općina Novi Grad Sarajevo „uklonila tragove“ o tome da igralištem upravlja firma, koja je u vlasništvu općine Novi Grad, a na kojem je igralištu smrtno stradao dječak Salih Pečariz (12). Par dana iza pogibije Saliha Pečariza okupiše se građani na igralištu, tražeći utvrđivanje odgovornosti za stradanje dječaka, gdje je Salih poginuo, al’ se ne pojavi rumeni Semir Efendić ni njegovi poslušnici. Raja ‘ko raja poručiše, da će se rumeni sjetiti Saliha kad mu zatrebaju glasovi na izborima“ – tvrde naši sugovornici!

„Ma partijski ovih dana sjedosmo na kahvu, pa priča po priča i dođosmo do našeg, sada već blijedog partijskog kolege Semira Efendića. Žene to prve saznaju, pa ova naša jedva dočeka da kaže: „Efendić se razvodi. Svastici dao otkaz sa posla u općini. A da ne zaboravim ono najvažnije. Onu subotu službenim autom udario jadnog dedu. Prisjelo mu što je prije toga bio kod švalerke na Grbavici“ – tvrde naši sugovornici.

Pitamo, „kao znaš da je službeni auto“? Kaže nam „pa crni golf registracije je K62 – T – 661. Eto sve se zna, a mi lobirali, molili, da ljudi glasaju za poštenog, mladog i školovanog čovjeka“ – tvrde naši sugovornici.

„Kad smo sve to pretresli, uglavnom sabrasmo, da je naš nekadašnji rumeni, a sada blijedi partijski kolega Semir Efendić u pravom smislu riječi šejtan u obliku insana“ – tvrde sugovornici!

Rumeni, a sada već blijedi Semir Efendić je ubojica i hoda slobodno gradom zahvaljujući korumpiranoj spodobi Dalidi Burzić, za koju je utvrđeno, da se u hotelu Holiday Inn – u zaklela na vjernost i poslušnost Bakiru Izetbegoviću. Za nepunih šest godina njegova načelnikovanja po volji naroda za koga je taj narod sve učinio, ima tri ubojstva ili smrti na savjesti (Emir Selimović, Salih Pečariz i Adnan Arif), a nigdje niti moralne ni krivične odgovornosti. Prije rumeni, a sada već blijedi Semir Efendić hoda i voza se gradom. Vjerojatno se pitate: „Tko je sljedeća njegova žrtva“? ‘Ko god da jest, ništa se ne sekirajte, zemlja svaki leš pokrije“.

PRETHODNI TEKST:http://www.dnevno.ba/vijesti/semir-efendic-morao-je-biti-iza-resetaka-zbog-ubojstva-i-organiziranog-kriminala-129256/

 

Autor: Josip Šimić

ZADNJE VIJESTI