fbpx

JOVANKA JE RADILA ZA RUSE. Edvard Kardelj, tadašnji moćnik izolirao ju je od Tita

Autor: dnevno.ba

Tko je bila Jovanka Broz, rođena Budisavljević, posljednja supruga Josipa Broza, koja i danas, kada više nema ni nje ni Tita, privlači pažnju javnosti. U Srbiji se sada prikazuje serija koja govori o odnosu Tita i Jovanke, ali i o odnosima tajnih službi bivše Jugoslavije s moćnom suprugom predsjednika koja je očito radila i za neke strane obavještajne agencije. Najvjerojatnije sovjetsku, piše Glas Istre.

Za života Jovanku u Jugoslaviji nisu ni voljeli, ni mrzili. Nije uživala karizmu, pojavljivala se u skupim bundama i ponekad piskutavim glasom nešto rekla u javnosti. Rijetko je davala intervjue, a kada se i odlučila za armijske novine Front, bilo je to sipanje fraza tipično za ono vrijeme. Njezina markantna pojava iz mladosti zamijenjena je punim stasom u starijim godinama, a bila je poznata i po punđama koje je voljela nositi. Njezin stalni osmijeh na licu, međutim, nije odavao punu istinu o vražjoj naravi Ličanke koja je drmala događajima u Užičkoj u Beogradu i na Brijunima, gdje je živjela s Titom. Mnogima je život pretvorila u košmar.

Kada je Jugoslavija umrla, počeli su curiti tajni dokumenti koji su otkrivali pravu narav Jovanke Broz i spletke u kojima je sudjelovala. A mnogi koji su znali što se događa “na dvoru” tvrde da je dugo godina bila sovjetski agent, a da je to znao i sam Tito. Jovankina ruska veza bila je prepoznata i u vrhu bivše države, pa tako postoji i dokument bivšeg Predsjedništva SFRJ koji je bio rađen za Josipa Broza. U njemu državni vrh, Edvard Kardelj, Vladimir Bakarić, Stevan Doronjski, Rato Dugonjić, Stane Dolanc i drugi upozoravaju na negativne pojave vezane uz Jovanku Broz, a sve je zapakirano pod naslovom “Analiza”.

Tvrdi se da se ponašala destruktivno i neprihvatljivo još od 1958. godine, “a prema nekim saznanjima i ranije”. To je kulminiralo pod stare dane predsjednika, kada nije dozvoljavala mnogima da uopće dođu do njega.

Priče o Jovanki Broz i njezinom ponašanju idu i u vrijeme dok je Tito bio u punoj snazi. Godine 1974. je navodno po Titovom nalogu formirana “komisija za Jovanku Broz”, a Edvard Kardelj, slovenski lider Partije, na sjednici partijskog vrha tvrdio je da su “stvari otišle predaleko”. Tita na toj sjednici nije bilo, ali su mu sve prenijeli. Sljedećih su godina nesporazumi između Jovanke i Tita kulminirali, pa je Stane Dolanc, moćni partijski čovjek, svjedočio da je zajedno sa srpskim političarom Petrom Stambolićem vidio da je predsjednik u kućnim papučama pobjegao iz Užičke 15. A onda je i Lazar Koliševski, kadar iz Makedonije, rekao, “došlo je do njegovog statusa sa Jovankom, nisu razvedeni, a nisu ni u braku”.

Totalno diskreditiranje Jovanke počelo je odmah nakon Titove smrti, ali nije išlo prebrzo. Pomalo su Titovi nasljednici širili priče i pikanterije koje su Jovanku prikazivale u negativnom svjetlu, a onda su došle i optužbe da je bila špijun ruskih službi. Počeo je i rat Jovanke i Titovih nasljednika, u kojima nitko nije štedio nikoga.

Tajni dokument bivšeg Predsjedništva SFRJ, koji je došao do javnosti mnogo kasnije nego što je napisan, pokazuje da Jovanka nije bila dobra gotovo niti s jednim Titovim bliskim suradnikom. Optuživali su je i za Titova života da se bavi intrigama, a neki od Titovih suradnika dobili su zadatak da s njom razgovaraju u četiri oka. Franjo Herljević, narodni heroj i general-pukovnik, “priveo” je Jovanku na Brijunima na četiri sata i rekao joj, “vi ste jedna skromna žena, vi niste Peronka”. Očito je aludirao na negativne konotacije koje je izazivala, pa joj je na neki način poručio da se ponaša skromnije. Kasnije je sve prepričao Titu, a predsjednik ga je zapitao, “zašto si rekao Jovanki indirektno da je Peronka”. Naime, Jovanka je okrenula priču, optužila Herljevića, a Tito je pokislo komentirao, “znam da laže”. I dodao, “ma da, ona je Peronka”.

Jovanka je stalno tvrdila da u rukovodstvu postoje dvije struje, a da neki smišljeno idu na nju, a zapravo žele srušiti Tita. Kada je šefu države dojadilo slušati Jovankine nebuloze, prepustio je da se njom bave njegovi bliski suradnici koji je nisu mogli očima vidjeti. Jovanka se žalila na sve strane, pisala pisma Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove, armijskom vrhu, jadala se da su ona i Tito bili okruženi mikrofonima i da se svi trude da je odvoje od predsjednika. Ljuta Ličanka, arogantna prema posluzi, podcijenila je svoje protivnike. Nije vjerovala da će se svi ujediniti protiv nje. A oni su skupljali materijale koji su je teško kompromitirali i sve to pokazivali Titu.

Partijski su moćnici tvrdili da Jovanka kontaktira s pedesetak osoba kojima prenosi sve što se događa oko Tita, a među njima bio je i general Đoko Jovanić, njezin Ličanin koji je jedno vrijeme bio zamjenik načelnika Generalštaba, a kasnije zapovjednik Zagrebačke vojne oblasti. Njemu je Jovanka ispričala da Tito pred kraj života nije mogao samostalno donositi odluke i da su njegovi suradnici, navodno, manipulirani njim. A Jovankini ljuti protivnici tvrdili su da misteriozno nestaju dokumenti koje je imao samo Tito, a da neke špijunske službe tvrde da su završili u Moskvi.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI