fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
ENZO ZUCCHI

JUNCKER: Nema članstva u EU za Srbiju i Kosovo bez sporazuma

Autor: Dnevno.ba

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker poručio je Srbiji i Kosovu da ne mogu računati na članstvo u EU bez sporazuma o normalizaciji odnosa, prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

„Ako se ovaj spor između Srbije i Kosova ne riješi, nijedna zemlja neće imati šansu postati članica EU. Ne želimo da uvozimo nestabilnost u EU, želimo da izvozimo stabilnost u te zemlje“, poručio je Juncker.

Predsjednik Europske komisije je naglasio da nije zadovoljan što proces dijaloga „ne ide u pravom smjeru“ te je pozvao Beograd i Prištinu za “više razumjevanja za poziciju druge strane”.

Jean Claude Juncker je u utorak uvečer primio premijera Albanije Edija Ramu, čija zemlja iščekuje odluku EU o početku pristupnih pregovora sa Bruxellesom.

Rama je izjavio da sanja o velikoj Europskoj uniji sa Srbima, Makedoncima i Albancima u njoj. On je naveo da, “zemlje Zapadnog Balkana su unutar europskih granica, ali su kao organ koji se vuče za tijelom i nije na svom mjestu“.

„EU mora odlučiti što će uraditi s tim organom. Hoće li ga pustiti da iskrvari ili će ga primiti kao dio tijela i postaviti sve na svoje mjesto“, poručio je albanski premijer.

Predsjednik Europske komisije Juncker je ponovo potvrdio da postoje zemlje članice koje nisu uvjerene da se može dati zeleno svjetlo službenoj Tirani za početak pristupnih pregovora, ali da on ostaje optimist.

„Nije nemoguća misija. Moramo objasniti članicama koje imaju rezerve, zbog domaćih razloga, zašto smatramo da u narednim mjesecima vrijedi odobriti otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom”, poručio je Juncker.

Inače, Europska komisija je krajem svibnja preporučila Vijeću EU bezuvjetno otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Prva debata oko ovih pitanja bi trebala da se održi 18. lipnja na razini ministara inozemnih poslova zemalja članica EU.

Konačna odluka treba dobiti suglasnost šefova država i vlada članica EU.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});