fbpx

KAKAV ŠOK: Ivo Josipović oštro po prijatelju Pupovcu!

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirao je odnos Hrvatske i Srbije, kao i izjave Aleksandra Vučića uoči Oluje te ponašanje Milorada Pupovcau u intervjuu za Večernji list .

“Mnogi dolijevaju ulje na vatru, a Srbija i njen predsjednik najodgovorniji su za pogoršanje odnosa. Za razliku od Tadića, Vučić sam ili preko svojih megafona stalno potiče verbalne sukobe. Hrvatskoj se može predbacivati da tolerira ustašofiliju, da se službena Hrvatska gotovo sasvim odrekla antifašizma, da kao ni Srbija, nije bila spremna kazniti sve zločine po istom kriteriju, i ne samo to. Ali, usporedba s Hitlerom i njegovom Njemačkom, potpuno neumjesna. I tko bi bio Hitler? Plenković? Grabar Kitarović? Zapravo, ta je usporedba huškačka besmislica. Moguće je da je dio ove verbalne agresije motiviran i predstojećim ustupcima koje će Srbija morati napraviti u pogledu Kosova ako želi u EU. Naravno, dijelom, izjava dolazi od izvornih političkih uvjerenja Vučića koje smo imali prilike vidjeti za vrijeme rata”, izjavio je Josipović.

Bivši hrvatski predsjednik komentirao je i ponašanje čelnika SNV-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca.

“Smatram da je g. Pupovac devedesetih odigrao vrlo pozitivnu ulogu, i za Hrvatsku, i za naše Srbe i za pomirenje među državama. Ali, njegovu politiku zadnje desetljeće smatram štetnom u svakom pogledu i svodi se na etnobiznis. Vjerojatno je najsposobniji političar jer je čudesno koliko dugo mu uspijeva biti u isto vrijeme antifašist i socijaldemokrat a koalicijski partner HDZ-u i tvrdoj desnici, biti dio vlasti i tu istu vlast optuživati za ustašofiliju, biti dio desne hrvatske vlade, a i u Beogradu biti Vučićev libling. Zapravo, nije ni trebao biti u Bačkoj Palanki, već je kao jedan od najutjecajnijih političara u vlasti trebao biti tu i inzistirati na drukčijem obilježavanju Oluje. Uz ponos i zahvalnost braniteljima, trebalo se sjetiti svih, pa i žrtava sa srpske strane, pokazati doprinos brojnih Srba obrani Hrvatske te afirmirati Hrvatsku kao državu koja je, osim u ratu, sposobna pobijediti i u miru. Bila je to teza jednog od mojih govora u Kninu, a i riječi koje sam izgovorio na stratištima nevinih Srba koji su pobijeni tijekom Domovinskog rata. Na žalost, ni jedan drugi visokorangirani političar Hrvat nije smogao snage pokloniti se tim žrtvama. Proslava Oluje trebala bi sadržavati i to”, rekao je Josipović za Večernji list.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI