fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kako izgleda novi saziv Doma naroda?

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Kada je pak riječ o Klubu Hrvata, on je popunjen sa svih 17 izaslanika, s tim da hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor kao izraz većinske volje hrvatskih birača u BiH imaju 13 izaslanika. U Klubu Bošnjaka, većinu imaju izaslanici iz SDA, dok u Klubu Srba, šest od ukupno 12 izaslanika dobiva SDP

Jučerašnjim izborom izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije iz Hercegbosanske županije priveden je kraju proces popunjavanja Doma naroda prema naputku Središnjeg izbornog povjerenstva kojim je predložen nešto drugačiji raspored mandata koji dolaze iz pojedinih županija.

I dok se još uvijek čeka odluka po apelaciji hrvatskih stranaka na ovaj naputak, za sada je situacija po pitanju Doma naroda takva da nedostaje pet izaslanika u Klubu Srba te jadan u Klubu Bošnjaka i to velikim dijelom zbog činjenice da na prostorima s većinskim hrvatskim stanovništvom hrvatske stranke nisu birale drugim narodima izaslanike.

To znači kako će Središnje izborno povjerenstvo provesti drugi krug posrednih izbora kako bi se popunili svi klubovi, iako je velika mogućnost da Klub Srba na kraju ponovno neće biti popunjen sa svih 17 izaslanika.

Klub Hrvata

Kada je pak riječ o Klubu Hrvata, on je popunjen sa svih 17 izaslanika, s tim da hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor kao izraz većinske volje hrvatskih birača u BiH imaju 13 izaslanika. Ostala četvorica dolaze iz većinski bošnjačkih županija.

Ovakav raspored znači da nije moguć neki novi pokušaj stranaka koje nemaju hrvatski izborni legitimitet, odnosno stranaka s većinski bošnjačkim izbornim legitimitetom da izaberu predsjednika Federacije, a samim tim i Vladu Federacije.

U klubu Hrvata tako će u novom mandatu sjediti Ivo Tadić (ZDŽ), TomislavMartinović, Damir Džebva i Iva Raguž (HNŽ), Tomislav Mandić, Marija Iličić i Zdravko Bešlić (ZHŽ), Ilija Ilić (Posavska županija), Marko Saraf, Zdenka Džambas i Ilija Nakić (SBŽ), Stipan Šarac i Ivan Ivić (HBŽ), Damir Marjanović (SŽ), Boris Krešić (TŽ), Edim Fejzić (BPŽ) i Anel Šahinović (USŽ).

Klub Bošnjaka

Kada je riječ o Klubu Bošnjaka u njemu će sjediti Isak Ramo, Jasmin Duvnjak, Jasminko Kapić, Alisa Hajdarović, Nijaz Musić, Fahrudin Skopljak, Senad Alić, Dževad Hadžić, Hadis Jusić, Hajrudin Halilović, Senad Ahmetović, Zvonko Marić, Aljoša Čampara, Samir Suljević, Elvedin Mušaović i Jasenko Tufekčić. Većinu u Klubu drži SDA.

Klub Srba

Kada je u pitanju Klub Srba u njemu će sjediti Mladen Simić, Vesna Saradžić, Zora Dujmović, Daliborka Milović, Slađan Ilić, Žarko Vujović, Smiljana Viteškić, Igor Stojanović, Ljubinka Atansijević, Dragana Damjanović, Drago Puzigaća i Goran Broćeta.

SDP bi u konačnici u ovom klubu mogao imati šest izaslanika, SNSD četiri, dva su iz Liberalne stranke, a po jedan iz SDA i HDZ-a BiH.

Molba SIP-u

Istodobno, jučer je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara uputila molbu Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP)

apelirajući na maksimalno moguće ubrzanje procedura završetka procesa popune tog doma kako bi mogla u najkraćem mogućem roku zakazati konstituirajuću sjednicu novog, saziva Doma naroda Parlamenta FBiH. Podsjetila je kako je Ustavni sud stavio izvan snage odredbe Izbornog zakona koje se odnose na popunjavanje Doma naroda te kako je u nedorečenim zakonskim odredbama ostala pravna praznina, podsjetivši kako je SIP donio Uputu o izmjeni i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora.

„Javnost Bosne i Hercegovine upoznata je s činjenicom pokretanja postupaka ocjene ustavnosti navedene upute pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, kao i obvezom o postupanju za sva zakonodavna tijela svih županija o izvršenju izbora izaslanika u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu Naputka (19.12.2018.godine)“, ističe se u dopisu.

Podsjeća se i kako skupštine županije nisu u zakonskom roku dostavile liste kandidata te stoga traži od SIP-a ubrzanje postupka potvrđivanja izaslanika u Dom naroda, kako bi kao predsjedateljica iz prethodnog saziva u što kraćem roku sazvala konstuirajuću sjednicu novog.

Ističe kako ne treba napominjati iznimnu važnost brzog konstituiranja novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u cilju postizanja financijske i političke stabilizacije Federacije s obzirom na to da u prethodnoj godini nije usvojen Proračun Federacije BiH za 2019. godinu, kao ni Odluka o privremenom financiranju Federacije Bosne i Hercegovine, a ni ostali akti koji se odnose na financijsku stabilnost entiteta FBiH.

Tajnik Doma naroda Izmir Hadžiavdić kazao je pak u izjavi za Srnu kako bi idućeg tjedna mogla biti održana sjednica Doma naroda na kojoj bi trebalo biti riješeno pitanje usvajanja entitetskog proračuna.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});