fbpx

Kako je drveće u Mostaru postalo “nepoželjno”

Autor: dnevno.ba

Dok se u cijelom svijetu vodi briga o zelenilu i zaštiti okoline, Mostar je i tu izuzetak, kao i u mnogim drugim sferama.

Drvoredi i zelene table po kojima je grad na Neretvi bio poznat kao jedan od najljepših gradova Jugoslavije postali su “nepoželjni”, što potvrđuje surov odnos prema njima.

Neprestano ih uništavaju, počev od platana prema naselju Balinovac, pa do najnovijeg slučaja izgradnje saobraćajnice sa četiri trake od bivšeg hotela Ero do bivše robne kuće Hit.

Nova sječa stabala koja je izazvala zgražanje mostarske javnosti obavijena je velom tajne, iako su iz Gradske uprave dali šturo saopćenje koje ne zadovoljava građane.

Naveli su kako je glavnim projektom izgradnje saobraćajnice predviđeno uklanjanje postojećeg drvoreda te da isti projekt sadrži hortikulturno uređenje kojim je, između ostalog, predviđena sadnja novih stabala.

Kada će biti posađena nova stabla i koje vrste to nisu naveli, kao ni njihovu vrijednost, niti vrijednost onih koja su uklonjena.

Niko iz Gradske uprave nam nije dao objašnjenje šta se dogodilo s posječenim stablima, kome će poslužiti za ogrjev i hoće li od toga u zimske dane imati koristi socijalno ugrožene osobe, kako je previđeno odlukom iz mandata bivšeg gradonačelnika Hamdije Jahića.

Izvor blizak Gradskoj upravi Mostara za Klix.ba tvrdi kako je sigurno da siromašne osobe neće vidjeti nikakve pomoći od posječenih stabala, kao što nisu vidjele ni posljednjih 20 godina i da će to biti ogrjev za neke od direktora i njihovih kumova.

“Drvo je javno i onog momenta kad ga posijeku Parkovi ili Komunalno sve ide u prodaju ili nose sebi. Ali bi trebalo da se donira socijalno ugroženim kategorijama građana, tako da se sve slaže na jedno mjesto i da se prave liste preko socijalnog, ili u slučaju prodaje da ide u fond za one u potrebi, što se nikada nije dogodilo”, tvrdi dobro upućeni izvor.

Podsjeća da je u Mostaru kroz posljednjih deset godina posječeno više od pet hiljada stabala, a s obzirom na to da je kubik drveta minimalno 60 KM, jasno je kako se radi o ogromnim sredstvima koja su mogla biti veoma značajna za najugroženije građane Mostara.

Što je tek s novcem koji je, prema zakonskim regulativama, investitor prilikom uklanjanja dužan refundirati vlasniku, u ovom slučaju Gradu Mostaru, teško je znati.

Od relevantnih nam niko nije rekao, s obzirom na to da je u najnovijem slučaju investitor Grad Mostar, iz kojih će sredstava nabaviti nove sadnice i je li to predviđeno u projektu.

Nikad se nije saznalo ni gdje su završila milionska sredstva i jesu li do kraja refundirana Gradu Mostaru za stabla i zelene površine koje su bile na lokacijama gdje su nikli stambeni objekti, parkinzi i poslovne zgrade.

Podsjetimo da su posljednje posječene lipe stare više od 50 godina i da je njihova vrijednost ogromna, ali i da se stabla s mostarskih ulica uklanjaju bez jasnih obrazloženja već godinama.

Tržišna cijena stabla je od 140 do 180 KM, a Gradsko vijeće Mostara je usvojilo jediničnu cijenu stabla sa sadnjom i svim pratećim radovima u iznosu od 258 KM. Prema tome, izračun materijalne vrijednosti stabla računa se tako što se 258 KM množi s brojem godina, a ukoliko je stablo zdravo sve to se množi s 1,5, dok se kod rijetkih vrsta množi s dva, a sa 5 ili 10 se množi kod zaštićenih vrsta.

To jasno govori kako se radi o basnoslovnim iznosima o kojim građani Mostara ništa ne znaju i teško da će ikada saznati.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI