fbpx

Kako je teklo montirano rušenje Predsjednika Suda Vladimira Špoljarića?! Vrlo jednostavno! Ovako!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

„Ono što ti izgrađuješ godinama netko može porušiti u trenutku. Ipak, gradi“! Čuvena je ovo izreka Svete Majke Terezije, koja je svoj život provela pomažući bolesne i potrebne, koja je u nevolji u pomoć drugima pritjecala, od lažnih optužbi ljude branila, i konačno svetost u očima Njegovim stekla.

Najlakši način, da ti ljudi godinama poruše u jednom trenutku ono što si godinama gradio (čast, ugled i dostojanstvo) jest kleveta, koju papa Franjo u svome definiranju, a kada naučava na području vjere i morala, proglašuje „đavolskim djelom“, jer uništava u ljudima Božje djelo. Mnogi su zbog klevete i laži – uči nas Sveto Pismo – pred sud izvedeni, mnogi stradali, dostojanstvo i čast izgubili, a kada je kleveta ili laž izrečena u istražnom ili sudskom postupku, tada zadobiva osobitu težinu.

Živimo u svijetu beskrupuloznosti u kojemu smo zanemarili potrebe i dobro drugoga: za privatnost više nitko ne mari, a dobro bližnjega postaje nam nepoznanica. Postali smo egoistični, po naravi još od iskonskog grijeha – iskvareni, u svome djelovanju ne biramo više ni sredstva, da dođemo do cilja, ali je najgnusnija od svega laž, koja razara tkivo društvenih odnosa i potkopava povjerenje među ljudima. Stoga nas uči Sveto Pismo: „Šеѕt је ѕtvаrі kоје Gоѕроd mrzі, а ѕеdаm іh је gnuѕоbа nјеgоvu bіću: оhоlе оčі, lаžlјіv јеzіk, rukе kоје рrоlіјеvајu krv nеvіnu, ѕrсе kоје ѕmіšlја grеšnе mіѕlі, nоgе kоје hіtајu nа zlо, lаžаn ѕvјеdоk kојі šіrі lаžі і čоvјеk kојі zаmеćе ѕvаđе mеđu brаćоm.“

Dužnost mi je kao teologa i novinara, da na pozitivno mijenjam sebe i druge oko sebe, da primjerom i svojim skromnim perom upozorim na gnusobu među ljudima, jer svatko ko je od ljubavi i istine, naučava sveti Augustin, crkveni naučitelj, mora imati ruke kako bi pomogao drugima, oči da vidi jad i želju drugih, i uši da čuje uzdahe nepravedno optuženih i potlačenih.

Predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo Vladimir Špoljarić suspendiran je prije tri dana odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zbog istrage koja se vodi protiv njega na Tužilaštvu BiH, a riječ je o prvostepenoj odluci, na koju Špoljarić ima pravo žalbe, koja, međutim, ne odlaže izvršenje rješenja. Špoljarić je prošle godine prijavljen zbog navodnog seksualnog uznemiravanja Enise Pazalje, sekretarice Sarajevskog kantonalnog suda. U sve se „ekspresno“ SIPA uključila, koja je brzopotezno „uplakanu“ Pazalju saslušala, dok žrtve silovanja u ratu godinama čekaju i nikad ne dočekaju da istražiteljima ispričaju svoju bol i muku.

Podobni mediji u vezi optužbi beskrupulozno „rafalali“ su sudiju Špoljarića i informacije iz policijskih Agencija i Tužilaštva BiH medijima davane. Ako uzmemo slučaj suca Vladimira Špoljarića i optužbe na njegov račun istinitim (u čiju istinitost sa pravom sumnjam), onda opet moramo znati, da „pravo na priopćivanje istine nije bezuvjetno. Svatko mora suobličiti svoj život evanđeoskoj zapovijedi bratske ljubavi; a ona u konkretnim prilikama, zahtijeva da se procijeni je li ili nije prikladno otkriti istinu onomu tko za nju pita. Ljubav i poštivanje istine moraju nalagati odgovor na svako traženje obavijesti ili priopćenja. Dobro i sigurnost drugoga, poštivanje privatnog života, zajedničko dobro dostatni su razlozi da se prešuti što ne smije biti poznato, ili da se upotrijebi diskretan govor. Dužnost da se izbjegne sablazan često nalaže strogu diskreciju. Nitko nije dužan otkriti istinu onomu tko nema prava da je upozna“ KKC, br.: 2488, 2489.

Rušenje Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, te donošenje Naredbe o provođenju istrage protiv njega na Tužilaštvu BiH za djelo koje nikada nitko nije odgovarao niti osuđen bio, te ekspresni zahtjev Ureda stegovnog tužioca za njegovu smjenu, kojemu je zahtjevu udovoljeno, te „ekspresno“ saopćenje disciplinskog tužioca Mirze H. Omerovića medijima, da je „Špoljarić odlukom disciplinske komisije suspendiran“, zabrinjavaju svakog iole razumnog čovjeka, jer se radi o slučaju, koji nalaže strogu diskreciju. Zbog toga je potrebno razotkriti prave namjere aktera!

Kad god iz istrage koja nalaže diskretan govor i diskretno postupanje „cure“ namjerno informacije u medije, kao u slučaju sudije Vladimira Špoljarića, to nikada nije ni imalo veze sa istinom i zakonom, nego sa očiglednim diskreditovanjem onoga ‘ko se istražuje.

Ali kako je teklo rušenje Predsjednika Suda? Vrlo jednostavno! Ovako:

Vladimir Špoljarić, o čemu smo pisali, najprije je imenovan za V.D. Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon što je njegov prethodnik predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Jasmin Jahjaefendić u listopadu 2018. godine, imenovan za suca Vrhovnog suda F BiH, a tu dužnost preuzeo je 1. studenog 2018. godine, dok je Špoljarić, kako je to već prethodno navedeno, potvrđen od strane VSTV-a BiH za Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu u svibnju 2019. godine. Javno se pričalo i u pravosuđu šuškalo, da  je Enisa Pazalja bila u dugogodišnjoj tajnoj ljubavnoj vezi sa tadašnjim predsjednikom Kantonalnog suda u Sarajevu Jasminom Jahjaefendićem, o čemu naveliko priča i bruji sav pravosudni establišment na Kantonalnom sudu u Sarajevu i Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo, te da je Pazalja po moralu i karakteru poznata kao „profukljača“!

Sjećam se, kada je Vladimir Špoljarić trebao biti izabran za Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, molio je Ružicu Jukić, dopredsjednicu VSTV-a BiH, da ne glasa za njega, jer ne želi biti Predsjednik Suda, valjda zato, jer je kao čovjek sa dugogodišnjim, bogatim pravosudnim iskustvom, znao kako se na takvim pozicijama pakuje i montira, ako prljavo ne igraš?!

Kako se bližio izbor za Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, a kako bi se Špoljarić kompromitirao ili onemogućio, da na tu poziciju izabran bude, tri mjeseca prije izbora, tada v.d. predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić, prijavljen je od strane Enise Pazalje za navodno seksualno uznemiravanje i to 12. 02. 2019. godine i to Uredu disciplinskog tužitelja pri VSTV-u BiH, dok je Špoljarić, a kako je to prethodno obrazloženo tek 29. 05. 2019. godine imenovan za Predsjednika Suda.

Plan, da se Špoljarić onemogući za izbor Predsjednika Suda nije uspio, jer je tada u VSTV-u BiH na poziciji potpredsjednika VSTV-a BiH bila Ružica Jukić iz reda hrvatskog naroda, jer nije više javna tajna, da je nakon odlaska Ružice Jukić, kao Hrvata sa funkcije potpredsjednice VSTV-a BiH, te njezino vraćanje na poziciju sudije Općinskog suda u Tuzli, krenuo „otvoreni pravosudni i obavještajni lov“ na hrvatske pravosudne kadrove u bh. pravosuđu, a već se naveliko Mirza H. Omerović, disciplinski tužilac, blizak stranci SDA i optuženom Osmanu Mehmedagiću – Osmicu, direktoru OSA-e BiH, protiv kojeg je potvrđena optužnica za zlouporabu položaja i ovlasti, hvali, kako „i Gordani Tadić kofere pakuje“„Neće dugo biti ni Goca, i njoj sam kofere spremio, zbog kladionica i naknade za odvojeni život. Zveknut ću joj zloupotrebu“ – pohvalio se Mirza H. Omerović svome „duhovnom savjetniku“ Osmanu Mehmedagiću u jednom sarajevskom kafiću!

Postavlja se opravdano pitanje: zbog čega disciplinski tužilac Mirza H. Omerović, koji je prijavu protiv Špoljarića zapremio već u februaru 2019. godine nije sa istom upoznao VSTV BiH prije glasanja za Špoljarića za mjesto Predsjednika Suda?! Vrlo jednostavno: Jukićeva bi to odmah provalila, da se radi o naručenoj prijavi s ciljem kompromitacije i diskreditacije Vladimira Špoljarića, kako ne bi bio, kao Hrvat izabran na poziciju Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu. Akteri su čekali pogodan trenutak, da od prijave „naprave priču“, koja će, ako ima imalo pravde i istine, završiti od spektakla do debakla.

Dana 29. 05. 2019. godine, VSTV BiH donio je jednoglasnu odluku: Vladimir Špoljarić novi predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu! Objavili su ovo svi mediji!

Tegeltija je tada rekao da je Špoljarić sudija s velikim iskustvom, da činjenica da se nitko nije prijavio osim njega ne mora ništa značiti, ali istovremeno, jasno je da ostale kolege imaju povjerenje u njega.

Refleksija problema u sudovima je upravo u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Mislim da je Špoljarićev program zadovoljavajući, da prepoznaje probleme i način kako da se problemi riješe. On će imati moju podršku – rekao je Tegeltija.

Jadranka Ivanović je dodala da je Špoljarić u svom v. d. mandatu zapazio probleme koje treba riješiti. Budući da je jedini, ja sam za ovog kandidata – rekla je Ivanović.

Ružica Jukić je tada istakla da on ima dovoljan broj bodova, da je bio vršilac dužnosti i da ne vidi razlog da se on ne podrži za ovu poziciju.

Goran Nezirović je rekao da je očekivao više od programa i da je Špoljarić bio bolji na usmenom razgovoru. Dodao je da bi volio da je bilo više kandidata.

Nakon glasanja, Špoljarić je jednoglasno imenovan za novog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

Slijedom navedenog postavlja se opravdano pitanje: Zar je moguće povjerovati u ovakvu jednu (ne)ozbiljnu optužbu, da se Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo, treba da očituje zbog ozbiljnih optužbi da je navodno „seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar ovog suda“, – čovjek, koji je svoju pravosudnu karijeru gradio i izgradio, u 30-ak godina njegova rada nije zabilježena niti jedna nepravilnost ili stvar, koja bi ga mogla kompromitirati, i koji uživa podršku drugih kolega sudija?!

No, tu nije kraj, pa jahači nastavljaju igrati dalje zadanu im kriminalnu igru!

Kako plan da se Vladimir Špoljarić prijavom Enise Pazalje onemogući za izbor predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu nije uspio, u mjesecu maju 2019. godine, a koja prijava je podnijeta tri mjeseca prije izbora Špoljarića točnije u februaru 2019. godine, osam mjeseci kasnije krenulo je rušenje Špoljarića! Na internet portalu Žurnal magazin, po autoru Avdi Avdiću oglašen je članak pod nazivom: „AKO ME PRIJAVIŠ, UNIŠTIĆU TE: Predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja!“ Objavljeno: 09. 10. 2019. godine, a u kojem tekstu se tvrdi, da se „Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo, treba da očituje zbog ozbiljnih optužbi da je seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar ovog suda“, ali je već tada Pazalja pobjegla na „bolovanje“ prateći razvoj situacije i realizaciju plana.

Postavlja se opravdano pitanje: Ako Enisa Pazalja pak govori istinu (u što čisto sumnjam), zbog čega je prije objave članka na Žurnal magazinu pobjegla na „bolovanje“?! Vjerojatno, što je od stida i srama teško pogledati u oči čovjeku – sucu Vladimiru Špoljariću, koji je žrtva laži i klevete Enise Pazalje! “Tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena” – kaže Sv. Pismo. Dakle, ‘ko govori istinu, on ne bježi, nego na „svjetlost dolazi“, na čistac, u poštenu borbu.

Ne događa se ništa unatoč članku na Žurnal magazinu, iako je prijavu Enise Pazalje, disciplinski tužilac Miraza H. Omerović, a kako bi diskreditirao Špoljarića, profaksirao svome prijatelju Avdi Avdiću, koji ju je u javnom članku i objavio pokrečući tako javnu hajku protiv Špoljarića. Mnogi su danas odrađeni uz podršku huškačko – podobnih medija.

Žurnal je pisanim upitom tražio od Vladimira Špoljarića da se izjasni o cijelom slučaju. “U potpunosti demantujem navode koje je objavio portal “Žurnal” o navodnom seksualnom uznemiravanju i mobingu nad uposlenikom Kantonalnog suda u Sarajevu, sekretarom Enisom Pazaljom. Naime, tvrdnje iznesene, kako se to navodi u prijavi podnesenoj Uredu disciplinskog tužilaštva VSTV-a su potpuno neistinine, zlonamjerne i usmjerene na diskreditovanje mene kao predsjednika suda” – navodi Vladimir Špoljarić, predsjednik Suda.

Jahači nastavljaju igrati dalje zadanu im igru, pa Žurnal, po autoru Avdi Avdiću, objavljuje novi članak pod nazivom: „SLUČAJ SUDIJE ŠPOLJARIĆA ISTRAŽUJE I SIPA: Seksualno uznemiravanje, angažman stručnih saradnika, utrošak novca…“ Objavljeno: 10.10.2019. u 12:52h, u kojem članku se sada tvrdi, „kako saznaje Žurnal, Enisa Pazalja, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, koja je i prijavila Špoljarića, već je dala iscrpan iskaz inspektorima SIPA-e…“. A ove godine isti portal je oglasio članak: da se okončava istraga protiv Špoljarića, dok se u sve – prema pisanju Žurnal magazina – uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po prijavi Enise Pazalje, a cio izvještaj je – prema onome što je glasnogovornik SIPA-e potvrdio za podobne medije – dostavljen Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Krivična prijava SIPA-i protiv Špoljarića stiže tek osam mjeseci kasnije (deseti mjesec 2019. godine), nakon što disciplinska prijava (podnijeta u februaru 2019.) nije „prošla“, a nakon što je u svibnju 2019. godine, kao Hrvat, potvrđen za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu. Do tada  Špoljarić nije imao ni mrlje u svome radu!

Po prijavi, SIPA, odnosno Slađenko Čerkez protiv koga Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sprovodi istragu, brzopotezno saslušava „uplakanu“ Pazalju, zbog navodnog seksualnog uznemiravanja. Izvještaj dostavlja Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. I opet ništa se ne događa. Razlog: Jukićeva je još u Vijeću.

Ružici Jukić, dopredsjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, prvog juna 2020. godine istekao je mandat u ovom pravosudnom tijelu. Bila je najratobornija u pozitivnom smislu.

Kako bi krenuo u „lov na hrvatske pravosudne kadrove“, disciplinski tužilac Mirza H. Omerović, čekao je da Jukićeva iz VSTV-a BiH ode. Odmah nakon što je otišla, Mirza H. Omerović vadi iz ladice prijavu protiv Vladimira Špoljarića, koju je prethodno Enisa Pazalja prije godinu i pol podnijela (12. 02. 2019. godine). Tijekom sedmoga mjeseca / jula 2020. godine, Mirza H. Omerović iz ladice Pazaljinu prijavu vadi i traži suspenziju Vladimira Špoljarića sa pozicije Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

Plan opet nije uspio, jer je Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačko vijeća BiH tijekom jula 2020. godine, donijela odluku da se zahtjev Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za privremeno udaljenje Vladimira Špoljarića od vršenja dužnosti sudije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, odbija kao neosnovan.

U rješenju se Komisije između ostalog tada navodi:

Uzimajući u obzira da se radi o određenoj medicinskoj dokumentaciji i forenzičko-psihijatrijskom nalazu, Ured disciplinskog tužioca smatra da navedena dokumentacija nije od značaja za odlučivanje o zahtjevu za privremeno udaljenje Vladimira Špoljarića od vršenja dužnosti sudije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu po osnovu pokretanja krivične istrage protiv njega – kazano je u rješenju.

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH podnio je zahtjev za privremeno udaljenje Špoljarića do okončanja krivične istrage 22. jula 2020. godine. Mirza H. Omerović nastavlja igrati dalje zadanu mu igru. Pa ponovno podnosi zahtjev za suspenziju Špoljarića, što samo ukazuje na ostrašćeni i maliciozni intenzitet njihova i njegova pokušaja, da se Špoljarić po svaku cijenu udalji sa mjesta predsjednika Suda, i uspio je. Dakle, čekalo se da Jukićeva ode, da bi Mirza H. Omerović krenuo u lov. I otišla je Jukićeva, ali i nedugo za njom i sudija Vladimir Špoljarić.

Ako se pitate što je nepravda? Nepravda je to, da Vladimir Špoljarić koji je prema prethodno citiranim izjavama članova VSTV-a BiH sudija sa bogatim iskustvom brzopotezno skinut, a da Dalida Burzić unatoč njezinoj sramnoj, kriminalnoj i koruptivnij  ulozi u predmetu „Dženan Memić“, i dalje radi i sudi! To je nepravda! To je izopačenost vrijednosti. Žalosti činjenica, da mnoge sudije i tužioci sa kojima sam prokomentirao slučaj suspenzije sudije Vladimira Špoljarića, šute, iako mi je svaki do sada rekao, i Bošnjak i Hrvat, da „poznaju Špoljarića, da nikada ne bi to učinio za što ga optužuju, te da je očito da mu pakuju, jer nekome smeta“!

Dana 13. 11. 2020. godine, zatečen viješću o suspenziji sudije Vladimira Špoljarića, odmah sam poslao poruku Visokom predstavniku Valentinu Inzku sa napomenom, da je vrijeme da reagira po pitanju pravosuđa, da bi i Visoki predstavnik ostao u šoku, jer kako tvrdi „on je najbolji“! Upoznata je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, kao kadar hrvatskog naroda u BiH pravosuđu, da su ju do sada „vile pronosale“, da ne završi kao sudija Špoljarić pod drugim, ali gnusnijim optužbama, o čemu ne mogu javno govoriti, zbog predmetne istrage u kojoj sam svjedok!

VEZANA VIJEST: 

ŠIMIĆ PISAO GORDANI TADIĆ: „Zaustavite montirani progon sudije Vladimira Špoljarića, jer ćete biti sukrivac pred Bogom za njegovu patnju“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI