fbpx

KAKO SE HRABRI LAKO PREDAJU KAD IM ZAPRIJETE JAČI OD NJIH Sudanska vojska prihvatila da vrati svrgnutog premijera na položaj

Autor: Fena

Vojni i vladini zvaničnici objavili su u nedjelju da je postignut dogovor sudanskih vojnih i civilnih vlasti o vraćanju na položaj premijera Abdalla Hamdoka.

Zvaničnici su takođe rekli da će državni zvaničnici i političari uhapšeni poslije vojnog puča 25. oktobra biti oslobođeni kao dio dogovora vojske i političkih stranaka, uključujući i najveću Uma partiju.

Hamdok će predvoditi nezavisni tehnokratski kabinet, rekli su zvaničnici i dodali da su UN, SAD i drugi odigrali presudne uloge u postizanju dogovora, prenosi Beta.

Vojni puč, više od dvije godine od kada je narodna pobuna izdejstvovala odlazak dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade, naišla je na kritike iz svijeta. SAD, njihovi saveznici i Ujedinjene nacije osudile su pretjeranu upotrebu sile nad demonstrantima protiv vojnog puča.

Novoimenovani suvereni savjet sastaće se kasnije u nedjelju prije nego što zvanično objavi postignuti dogovor, naveli su neimenovani zvaničnici koji nisu mogli da razgovaraju o sporazumu prije zvanične objave.

Nacionalna inicijativa formirana poslije puča, koja uključuje političke stranke i javne ličnosti, saopćila je da će Hamdok biti vraćen na dužnost i da će formirati tehnokratsku vladu. Kako je navedeno dogovor će biti potpisan kasnije u nedjelju, a zatim i objavljena politička deklaracija.

Mohamed Jusef al Mustafa portparol za Sudansku profesionalnu asocijaciju, rekao je da je postignut sporazum ali da će ga Asocijacija komentarisati kada bude zvanično objavljen.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI