fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kamenovanje premijera potresa Srbiju: Tko je htio da linčuje Vučića?

Autor: Oslobođenje

SARAJEVO - Napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu u Potočarima koji ovdašnji mediji, ali i civilni sektor, pa i politički protivnici premijera vide kao organizirani pokušaj linča, glavna je tema u Srbiji koja se pita, istovremeno tražeći od BiH odgovor na ovo pitanje, tko je organizirao kamenovanje, koje se moglo pretvoriti u nešto mnogo tragičnije.

U isto vrijeme, pokreće se i ono možda čak i teže pitanje, a to je budućnost odnosa Beograda i Sarajeva koji su do prije mjesec bili, ako ne dobri, a ono na dobrom putu da to i postanu. Danas, međutim, situacija je sasvim drugačija.

Asim S. i Naser

– Napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića jedan je od najozbiljnijih incidenata u međudržavnim odnosima, kaže jučer ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, koji je bio uz premijera dok ga je osiguranje izvlačilo iz stampeda. On tvrdi da bi sve bilo okončano na mnogo tragičniji način da Vučićevo osiguranje nije odmah evakuiralo premijera. Baš kao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ali i premijer i svi ministri, on poziva vlasti u BiH da reagiraju, pronađu i kazne krivce i daju odgovor na pitanja koja se pletu oko ovog slučaja, od toga zašto je uopće bilo kamenja na komemoraciji do toga kako je do stampeda na premijera uopće došlo i zašto sigurnosne strukture u BiH nisu omogućile sigurnost premijera?

Evo što jučer poručuje predsjednik Srbije ovim povodom.

“Srbija će i dalje nastojati da uspostavi trajnu stabilnost i da poboljša odnose među državama regije, iako su posljednji događaji jasno pokazali da nisu baš sve susjedne zemlje iskrene kada se predstavljaju kao naši partneri u ostvarenju tog cilja”, kazao je predsjednik poslavši tako poruku sličnu premijerovoj. U međuvremenu, pojedinci, istaknute ličnosti, profesionalna pravosudna udruženja, riječju, celokupna domaća javnost traži od BiH objašnjenje događaja i identifikacija napadača.

Mediji već pišu o imenima. Dnevni list Blic piše da je glavni organizator napada na premijera Asim S. koji je visoki dužnosnik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića. Prema informacijama Blica, Bakirov suradnik je za incident u Srebrenici okupio grupu kriminalaca koja je bliska Naseru Oriću, a koga, podsjetimo, Beograd traži zbog ratnih zločina nad Srbima. Prema pisanju lista, srpske službe sigurnosti imaju i snimke i fotografije iz Srebrenice koje dokazuju da je Asim S. i direktno sudjelovao u napadu na Vučića. Ipak, riječ je o neslužbenoj informacijama koje u toku dana nisu ni potvrđene ni opovrgnute.

Obećali pa porekli

U međuvremenu, njemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAC) objavio je Vučićevu izjavu da ne odustaje od politike pomirenja usprkos incidentu, što ovdašnji mediji listom prenose. U izjavi za FAC, Vučić je iznio optužbe na račun bosanskohercegovačke policije rekavši da je srpska delegacija sumnjala u to da će policija BiH dovoljno dobro obaviti posao, pa je tražila da zaštitu preuzme policija Republike Srpske.

– Najprije su nam to obećali, a tek nekoliko sati uoči početka komemoracije rekli su nam da policija Republike Srpske ne smije da stupi na tlo Memorijalnog centra, rekao je Vučić, koji je govorio o organizirali i pripremljenom napadu, baš kao i cjelokupna ovdašnja javnost. Iako nije zaželio da prejudicira ko bi mogao biti napadač, odnosno organizator, Vučić je za FAC kazao da oni nisu bili iz Srebrenice već iz drugih krajeva BiH.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});