fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kao glavni tužilac KS Dalida Burzić amnestirala tajkune i članove SDA stranke, zbog korupcije!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je dana 29. 06. 2017. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Sebije Izetbegović. Generalna direktorica KCUS-a osumnjičena je za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti, a u vezi sa krivičnim djelom utaja. 

Tada na čelu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo bila je Dalida Burzić, bliska stranci SDA, koja je u izvjesnom vremenu stornirala istragu protiv Sebije Izetbegović za 50 tisuća maraka. No nije ovo prvi puta da je Dalida Burzić štitila kadrove SDA stranke, koju predvodi suprug Sebije Izetbegović, Bakir Izetbegović.

Istraga se, odnosila na odluke Sebije Izetbegović u vezi sa zadržavanjem novca Ljekarske komore. Tužilaštvo KS već je izdalo nalog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te su istražne radnje u toku.

Podsjećamo, Sebija Izetbegović je tada skoro pet mjeseci nije dozvoljavala da se novac koji su ljekari zaposleni na KCUS-u izdvajali za članarinu prebacuje na račun Ljekarske komore. U pitanju je bilo oko 25 hiljada maraka koje su, odlukom direktorice Izetbegović nezakonito zadržani na podračunu KCUS-a.

Izetbegovićeva je, podsjećamo, zajedno sa svojim saradnicima Enrom Suljić i Mirzom Dilićem sredinom 2016. godine pokrenula kampanju protiv Ljekarske komore Kantona Sarajevo, jer su njeni čelnici javno kritikovali rad direktorice KCUS-a. Nakon četvoromjesečne medijske kampanje, generalna direktorica KCUS-a donijela je odluku da novac namijenjen Ljekarskoj komori zadrži na računu institucije kojom rukovodi.

“S obzirom da niste odgovorili na pitanja koja su Vam upućena iz KCUS ista ponavljamo i molim da nam pošaljete odgovore hitno. U protivnom će po odluci Kolegija direktora i Koordinacionog odbora KCUS sredstva namijenjena Ljekarskoj komori biti uplaćena za potrebe apoteke tj. naših pacijenata,”, navedeno je u pismu kojeg generalna direktorica KCUS-a je uputila Ljekarskoj komori KS.

Zadržani novac, međutim, nikad nije preusmjeren čak ni za potrebe  Kliničke apoteke, a njim je isključivo upravljala direktorica Izetbegović. Uposlenicima KCUS-a je, podsjećamo, na platnoj listi navedeno da im je odbijena članarina za Ljekarsku komoru, ali novac nije završio tamo gdje je i trebao, pa je Sebija Izetbegović bila osumnjičena za utaju iz člana 290. Krivičnog zakona FBiH, stav 1. navedeno: “Ko s ciljem da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist, protupravno zadrži tuđu pokretninu koja mu je povjerena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.”

Nakon što su čelnici Ljekarske komore podnijeli prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo, uslijedile su provjere. Prvo je od SIPA-e zatraženo da se sa KCUS-a izuzme dokumentacija o ovom slučaju, a nakon što je izuzeta dokumentacija analizirana postupajući kantonalni tužilac donio je i formalnu naredbu o provođenju istrage. Kao glavnoosumnjičena za ovo krivično djelo označena je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Međutim, prema informacijama portala Dnevno istraga je stornirana i arhivirana.

No, nije ovo prvi puta da je Dalida Burzić u svojstvu Glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo štitila moćnike i kadrove SDA stranke. Očit primjer je predmet „Zadruga“!

Tada Glavna sarajevska kantonalna tužiteljica Dalida Burzić pokušavala je da prikrije ključnu stvar – iz optužnice u predmetu Zadruga misteriozno su nestali najmoćniji i najbitniji akteri ovog slučaja.

„Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS u predmetu „Zadruga“ protiv 32 osobe i četiri firme“, glasilo je saopćenje za javnost upućeno medijima iz Ureda tada glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

Zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i pranje novca optuženi su Enisa Đalić,  Sanel Đalić, Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Leading“, i „Eslider“.

Tu su i posrednici Husein Borišić, Hasan Lojo, Amela Lojo, Šaćir Suljić, Alija Prašović, Srđan Badrov, Ibrahim Karavdić, Samira Kušljugić te Selver Geko i njegova firma „Anadi“  i Adnan Karahasan i firma „Simp-company“. Za zloupotrebu položaja ili ovlasti optuženi su Milan Bralović i Maja Bralović-Smith, Saliha i Fahrudin Dervišević, Hadis Kustura, Ali Kadrić, Nihad Bilić, Gabrijel Delić, Senad Biberović, Omar Lačević, Alija Gadžo, Ejub Fako, Hajrudin Vlajčić, Dubravka Vukadin, Zijad Okanović, Melika Nezirovac, Danijel Burazorović i Azra Fajić. Tu završava spisak optuženika. Stoga ćemo se kratko vratiti u blisku prošlost.

IZ OPTUŽNICE SU ISPARILI:

Hamed Ramić vlasnik je kompanije Euroasfalt. Bio je finansijer SDP-a i SDA. Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, u svojstvu osumnjičenog u predmetu Zadruga Ramić je ispitan 15. februara 2018. godine. Osumnjičeni je radnike plaćao kešom kako bi izbjegao plaćanje poreza. Sve transakcije obavio je preko Zadruge, a prema spisu Tužilaštva Kantona Sarajevo, osumnjičen je da je oprao oko 800 hiljada maraka. No, njegovog imena nema u optužnici. Istina, glavna kantonalna tužiteljica još ljetos se sastajala sa Ramićevim braniteljima u vezi spisa Zadruga.

Mirsad Berberović vlasnik je i direktor kompanije Bihexo. Poznatiji je kao zet porodice Izetbegović. I on je, u svojstvu osumnjičenog, ispitan sredinom februara prošle godine, kada su mu određene i mjere zabrane. Osumnjičenje za pranje 200 hiljada maraka. Nije optužen.

Mirza Čelik dugogodišnji je kadar SDA i aktuelni predsjednik Skupštine KS. Prije nego je stupio na dužnost u Skupštinu Kantona Sarajevo, bio je odgovorno lice u porodičnoj kompaniji „Telefongradnja“. Krajem februara 2018. godine ispitan je u svojstvu osumnjičenog. Nije optužen.

Ramiz Duraković je direktor JP „Lokom“ Novi Grad. Jedan je od najodanijih kadrova načelnika Semira Efendića. U okviru akcije Zadruga hapšen je 25. januara 2018. godine, kada mu je određeni jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je počinio krivično djelo pranje novca. Nije optužen.

Stranka demokratske akcije (SDA), kao pravno lice, također je pod istragom u predmetu Zadruga. Sumnja se da su, preko agencija za zapošljavanje oprali oko 50 hiljada maraka. O njihovim sumnjivim transakcijama pisali su i revizori Centralne izborne komisije BiH. Ipak, SDA nije optužena.

Optužnicom nisu obuhvaćeni ni osumnjičeni čelnici kompanije Atlant BiH, ASA grupacija, Sarajevoputevi …

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});