fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KARAMATIĆ: Htjeli mi to ili ne ovo je i naš rat, jer je ovo i naša zemlja

Autor: dnevno.ba

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) BiH Mario Karamatić uvjeren je kako rata u BiH neće biti, unatoč prijetnjama lidera SDA Bakira Izetbegovića kako će 1.450 tisuća “patriota” spriječiti ostvarenje secesionističkih planova Milorada Dodika, te najave bošnjačkog dvojca u državnom vrhu- Džaferovića i Komšića da će “državne snage” intervenirati ako međunarodna zajednica ne zaustavi RS u namjeri da istjera Vojsku BiH, VSTV, OSA-u i SIPA-u iz tog entiteta.

Višak teritorija

– Kroz povijest ratovi su se uvije vodili isključivo zbog teritorija. Naravno postoji priča o Troji i ratu koji se vodio zbog žena, ali nikad nije dokazano kako se to stvarno dogodilo. U BiH trenutno zbog masovnog iseljavanja stanovništva svi narodi imaju više teritorija nego im treba, tako da rat otpada, zaključio je Karamatić u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis.

Kriza će, uvjeren je, trajati do sljedećih izbora, pa, na sve ovo, veli, treba gledati kao na pretkampanju.

Upitan kako se u ovom sukobu Sarajeva i Banja Luke trebaju postaviti Hrvati? Trebaju li kako Alija Izetbegović 91. poručiti “ovo nije naš rat”?, Karamatić je odgovara kako je pravo pitanje što, zapravo, Hrvati žele?

“Ovo je i naš rat, jer je ovo i naša zemlja”

-Ako želimo svoju državu ili entitet, trebamo produbiti krizu. Ukoliko, pak, želimo ovakvu BiH trebamo biti faktor stabilnosti i pomirbe. U svakom slučaju trebamo nastupiti jedinstveno preko HNS-a. Htjeli mi to ili ne ovo je i naš rat, jer je ovo i naša zemlja i nemamo pravo stajati po strani, smatra lider Hrvatske seljačke stranke BiH.

Hoće li Dodik ovog puta “ići do kraja” kako on, ali i mnogi drugi, najavljuje i hoće li međunarodna zajednica intervenirati i kako, upitali smo Karamatića, na što on kaže kako Dodik nema izbora, te da, ne samo on, već i sve srpske stranke do izbora neće popustiti.

-Ako popusti SNSD će izgubiti izbore. Ako se srpska oporba vrati u Parlament- izgubit će izbore. Ako i jedni i drugi ustraju o tome tko će sljedeće četiri godine zastupati Republiku Srpsku na državnoj razini odlučivat će izbori i postizborni dogovori, tako da je realno očekivati nastavak krize, smatra Karamatić.

“MZ će iz faze “zabrinutosti” prijeći u fazu “duboke zabrinutosti””

Što se tiče međunarodne zajednice Karamatić očekuje da ona iz faze “zabrinutosti” prijeđe u fazu “duboke zabrinutosti”. – Jednostavno Bosne i Hercegovina nije u fokusu geopolitičkih zbivanja, narodski rečeno svijet ima prečeg posla, misli lider HSS-a.

Upitan tko u većoj mjeri rastura BiH sarajevski unitaristi ili vlasti u RS i trebaju li Hrvati braniti ovakvu BiH, Karamatić nema dvojbi, piše HMS.

Tko rastura BiH?

-Vladajuće, a i ostale stranke u RS se pozivaju na Dayton i traže provedbu potpisanog u Daytonu. S druge strane tzv. “probosanske stranke” se pozivaju na iste stvari na koje se nekada pozivao Slobodan Milošević. Dominaciju najbrojnijeg naroda pod krinkom građanskih prava. Zaključak je jasan najveća prijetnja opstanku BiH su bošnjačke stranke i njihova politika. Stav HSS-a je jasan- ili daytonska BiH s tri u svemu ravnopravna naroda ili povratak na ono s čime smo ušli u ovu luđačku košulju a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna, zaključio je predsjednik HSS BiH Mario Karamatić.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});