fbpx

Kardinal Puljić poručio da moli za one koji Hrvatima žele ”oprati pamet’

Autor: Hina

BOBOVAC - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kazao je danas kako katolici u Bosni i Hercegovini moraju ostati odlučni u zaštiti svog identiteta i temeljnih prava te kako nikome u toj zemlji ne može biti dobro ne osigura li se jednakopravnost svih koji u njoj žive.

Kardinal Puljić ovo je kazao na Bobovcu, starom kraljevskom gradu kod Kaknja u središnjoj Bosni, na obilježavanju sada već tradicionalnog molitvenog dana za domovinu kojega po sedamnaesti put organizira Vrhbosanska nadbiskupija i petnaestog hodočašća katolika-pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga.

U pohodu sudjelovalo i izaslanstvo HV-a

U pohodu ove je godine također po tradiciji sudjelovalo i izaslanstvo Hrvatske vojske, a uz počasnu postrojbu predvodio ga je načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov. Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je upravo kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Kardinal Puljić kazao je pred tisućama okupljenih vjernika kako ovaj pohod kao i misno slavlje koje je tim povodom upriličeno predstavlja još jedno nastojanje da se sve vjernike okupi u duhu zajedništva, odanosti domovini i svom narodu i zalaganja za njegovu jednakopravnost. “Mira nema bez istine, pravde i jednakopravnosti”, kazao je kardinal Puljić.

Moli za one koji Hrvatima žele ”oprati pamet”

Dodao je kako posebice moli za one koji Hrvatima žele “oprati pamet” iskrivljujući povijest kao i onima koji lažno tvrde da Hrvati ne vole BiH kao svoju zemlju. “Mi je volimo i želimo u njoj opstati zajedno sa svim drugim ljudima”, kazao je vrhbosanski nadbiskup uputivši molitvu Bogu da ljudima na položaju podari mudrost a građanima poštenja kako bi se ojačao mir i napredak.

U svojoj je propovijedi biskup Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, kazao kako vjernici okupljeni na Bobovcu trebaju imati viziju sadašnjosti u čijem je središtu upravo Isusova riječ koja nikada nije izgubila svoje univerzalno značenje unatoč povijesnim mijenama, a katolicima u BiH treba biti posebni poticaj da se s ponosom sjećaju svog povijesnog nasljeđa.

Nekada su ovdje vladali Stjepan i Katarina

“Ponosno podsjećamo da su nekadašnji zakoniti vladari ove zemlje nosili ime Stjepan i Katarina. Svakomu razboritome dosta i ta imena nose bremenitu poruku koju uopće nije potrebno tumačiti”, kazao je biskup Vukšić. Dodao je kako Hrvati poštuju svačije ime a nikome neće dopustiti da im zaborav nameću kao pravilo. “Osim što je to naš dug to je i biblijska poruka i time dodatno naša vjernička obveza a naše vršenje toga je dio naše neotuđive slobode”, kazao je vojni ordinarij.

Pozvao je vjernike da svoje molitve upute tako da vjerne uzdrže u čvrstoj vjeri a da Bog blagoslovi BiH i sve njene ljude, obdari je napretkom i razvitkom a njene stanovnike zaštiti od neprijateljstava i mržnje, sukoba i rata, svađe i nemira kao i da se narodi u njoj uzajamno poštuju i uvažavaju i da svi natječu u očuvanju dostojanstva drugoga.

Molimo za zakon koji će narodu omogućiti da bira predstavnika

“(Molimo se) da se donese zakon koji će svakome narodu omogućiti da sebi izabere predstavnike, da se izabrani natječu u služenju ljudima i da se ne guše proročki glasovi koji upozoravaju na nepravedne zakone”, kazao je u propovijedi biskup Vukšić.

Upozorio je i kako se pokušajima da se jednome narodu uskrate njegova temeljna prava na novi način opet vodi proces protiv samog Isusa i njegova nauka. “Ostajući vjerni Isusu, protivni svakom nasilju i nepravdi zazivamo Presveto Trojstvo da nas blagoslovi kako bismo u svakom času prednjačili u dobru i našli najbolje rješenje za sebe, domovinu i sve ljude koji u njoj žive”, poručio je biskup Vukšić.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI