fbpx

KAZNENO POPRAVNI ZAVOD POLUOTVORENOG TIPA SARAJEVO UPUTIO DEMANT NA TEKST

Autor: dnevno.ba

Prije nekoliko dana na portalu Dnevno.ba objavljen je tekst pod naslovom "Direktor KPZ Sarajevo Faruk Zubčević uzurpio poziciju direktora, uposlenici traže razješenje zbog starosne penzije" te je od Kazneno popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo stigao i službeni demantij navoda u tekstu.

Objavu prenosimo u cjelosti:

“Poštovani,

Obzirom da je Dnevno.ba u ponedjeljak 31.05.2021. godine, objavio sadržaj sa naslovom “Direktor KPZ Sarajevo Faruk Zubčević uzurpio poziciju direktora, uposlenici traže razješenje zbog starosne penzije”.

U tekstu se između ostalog navodi da su Zekanović, Termiz, Korjenić i Softić uposlenici Kpz Sarajevo svojim dopisom obavijestili FMP, Vladu FBiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Šefove klubova u kojem navode i traže razrješenje Zubčević Faruka sa funkcije direktora zbog starosne penzije. Pojašnjavajući u daljem dijelu teksta pravni osvno zbog čega to traže i prilažući određene dokumente upućeni institucijama FBiH kao i akt od 27.05.2021 godine prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv Zekanovića, Termiza i Korjenića i dr. saznjana, te dokumente KPZ Sarajevo koje se ne odnose na predmetni događaj, a predstavljaju grubo kršenje zakonskih i podzakonskih akata Zavoda. 

Imajući u vidu navedeno ostvaren je uvid u postojeće evidencije PIO-a, kojom prilikom je konstatovano potpuno različito činjenično stanje koje se odnosi na Zubčević Faruka direktora KPZ-a SArajevo, iz kojeg proizlai nepobitno utvrđen činjenički supstrat koji ukazuje da se radi o netačnim podacima iz svih segemenata koji se tretiraju u smislu obračuna cjelokupnog radno staža, dakle segmetna efektivnog, beneficiranog odnosno starosnog. 

Dakle, podaci koje ste objavili i dokument koji ste kao prilog prezentirali ne sadržava tačno činjenično stanje, niste konsultovali direktora KPZ Sarajevo, što Vam zakonska regulativa nalaže u potrebnom obimu te stoga:

Zahtjevamo da ovaj demant, sukladno zakonu koji reguliše predmetnu oblast, na koju ste obavezni, objavite u cjelsoti, nadamo se da u narednom periodu nećete objavljivati podatke “nedovoljno pouzdanih izvora”, a samim tim i “nedovoljno tačnih podataka”, “podataka, akata koji su potpisani, ali u njihovom sadržaju se nalaze podaci koji jedni druge isključuje, podaci koji su pogrešno prezentirani u uspored sa zakonskom regulativom oblasti na koju se odnose i dr.” jer na taj način dezavuišete javnost u jednom vrlo bitnom segmenut izvršenja kaznenih sankcija Federacije, dok svjedno ili nesvjesno, iz samo Vama znanih razlog, vršite ili pak pokušavate realizirati ometanje Antikorupcijskih aktivnost ovog KPZ-a sukladno Strategiji borbe protiv korupcije za period od 2017.-2019. godina, koje provodi Antikorupcioni tim Vlade Federacije BiH u realizicije KPZ-a Sarajevo.

Nesumnjivo tvrdimo da su Vam poznati iznimno pozitivni rezultati u predmetnom segmentu koji se prepoznati od strane međunarodnih i domaćih nadzornih i dr. institucija i tijela koje u svojoj diskriptnoj nadležnosti prate citiranu oblast, te takve i sl. objave neće spriječiti realizaciju preostalog dijela aktivnosti KPZ-a Sarajevo.”

 

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI