fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kebo pokrenuo privatnu tužbu protiv internetskog portala SAFF

Autor: Thebosniatimes.ba

SARAJEVO - Mirsad Kebo umirovljeni visoki državni službenik i bivši visokopozicionirani dužnosnik SDA podnio je privatnu tužbu za klevetu i krivičnu prijavu protiv Udruženja za afirmaciju orbazovanja, kulture i morala, odnosno internetskog portala SAFF, saznaje The Bosnia Times.

Kebo je kao potpredsjednik Federacije BiH predao Tužiteljstvu BiH određena dokumenta koja ukazuju na poratni kriminal vladajućih bošnjačkih struktura, kao i na ratne zločine počinjenje u Srednjoj Bosni, te po osnovu tih dokumenata sukladno svojoj zakonskoj obavezi državne funkcije koju je obnašao podnio krivičnu prijavu protiv određenih osoba među kojima je bio i njegov bivši stranački kolega Šefik Džaferović, koji također obnaša visoke državne i stranačke dužnosti. Kebine prijave protiv Džaferovića Tužiteljstvo BiH je odbacilo kao neosnovane, a dvadesetak tisuća dokumenata je, kako se pretpostavlja jednostvano adaktirano iako se Tužiteljstvo o njima nije još oglasilo.

Tokom ovih dešavanja Kebo je bio izložen veoma oštroj kritici medija koji su njegove aktivnosti ocijenili izdajničkim gestom, a na njega osobno izazvali anatemu izdajnika.

Tako da je Kebo poslije Fikreta Abdića postao jedan od najomraženijih političara među bošnjačkom elitom, a zasigurno čovjek kojem je izrečeno najviše javnih prijetnji koje se mogu okarakterizirati „prijetnjama smrću“. Poztnato je da su ove grupacije targetirale akademika Rešida Hafizovića licitirajući njegovim ubojstvom na način da su na Facebooku odredili „cijenu za njegovu glavu“.

U anatemi prema Kebi najrigidnije i najostrašćenije je pisao magazin/portal SAFF, koji slovi kao provehabijsko radikalno glasilo istoimenog udruženja.

Nakon pogromaških tekstova protiv njega, Kebo se obratio Vijeću za tisak te OSCE-u zahtijevajući od ovih institucija da reagiraju na način da zaštite njegov dignitet i integritet javne ličnosti. Vijeće za tisak je u domenu svojih prilično skućenih mogućnosti iskazalo zabrinutost zbog linča i progona javne ličnosti od strane internet portala, konkretno SAFF-a, dok se OSCE nije oglasio po ovom pitanju.

Navodno se Kebo obraćao i Visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku koji ga nije želio primiti.

Nalazeći da su ga spomenuti portali svojim pogromaškim tekstovima oklevetali i ugrozili osobnu sigurnost Kebo je angažirao privatnog odvjetnika Senada Pećanina i podnio privatnu tužbu za klevetu protiv portala SAFF, te krivičnu prijavu protiv Udruženja SAFF i osoba Bušatlić Nasufa i Ezhera Baganovića .

Pećanin je jedan od najpoznatijih bivših sarajevskih novinara i kao takav bio je u izravnoj životnoj opasnosti od sličnih, možda i istih grupacija, zbog čega ga je jedna strana ambasada u Sarajevu izmjestila u Italiju, gdje je s obitelji proveo godinu dana „dok nije otklonjena opasnost po njegov život“.

Tužba, odnosno krivična prijava će sigurno biti potkrijepljenja ozbiljnim dokazima među kojima su izvještaji domaćih obavještajnih službi AID i OSA-e koji su sačinjeni u surandji sa stranim obavještajnim službama, u kojima se nalazi spisak osnivača zabranjene organizacije „Aktivna islamska omladina“. Optuženi Bušatlić i Beganović su se nalazili na inkriminiranim spiskovima zabranjene organizacija „AIO“.

Prema ovim izvještajima isti akteri su se transformirali u druge, najčešće, humanitarne organizacije koje, opet finaciraju neke bošnjačke firme.

Ovo će, bez sumnje, biti prosec desetljeća jer se sumnja da iza optuženih, kako udruženja tako i internetskog portala stoji paraobavještajna struktura SDA. Sumnja se da paraobavještajni punkt, koji je smješten u centrali SDA, ima „cijelu armiju“ aktivista, tzv. „forumaša“ čiji je isključivi zadatak da na društvenim mrežama, posebno na Facebook grupama i stranicama, kompromitiraju i anatemiziraju oponente SDA-ovoj politici. Ti forumaši su, navodno, pokazali agresivnost jer su iskazali spremnost i fizički zaprijetiti na Facebook profilima osobama koje oponiraju njihovim proesdeaovskim stavovima. Ovo je novi fenomen medijske diktature i progona ljudi zbog drugačijeg mišljenja po mnogima opakiji i od komunsitičkog „verbalnog delikta“.

Malo tko je tako dobar poznavatelj ovog fenomena medijskih sloboda kao odvjetnik Pećanin. Stoga je za očekivati da će ovo suđenje imati veliku medijsku pažnju i možda će presuda imati povijesnu važnost za borbu za slobodu mišljenja. Bar u Sarajevu!

Autor: Thebosniatimes.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});